Vindturbin och vattengenerator

Vindturbiner och vattengeneratorer kan blåsiga dagar producera mer energi än du gör av med, men det finns en del nackdelar med dem. 

Publicerad 16 september 2019

Vindturbin? Varför inte solceller?

Om du börjat tänka på att köpa en vindturbin eller vattengenerator bör du tänka igen om du borde köpa en solcell istället.

Det är kanske inte så vanligt att starta en artikel om någon utrustning med att skriva att man borde tänka på om man borde köpa något annat, men det finns bra orsaker till det.

Vindturbiner är dyra i förhållande till solceller om man jämför pris per producerad energi. Ska du välja ett kostnadseffektivt alternativ bör du bara välja vindturbin om du vinterseglar, inte får plats med fler solceller eller har dålig batterikapacitet i regniga perioder. För de flesta kan en solcell för 2 000 kronor i genomsnitt producera minst lika mycket som en vindturbin för 12 000 kronor. Lägger du till ett batteri för ytterligare 2 000 kronor har du bättre lagringskapacitet till molniga dagar, fortfarande till ett betydligt lägre pris.Vindturbin

Orsaken till den lilla energin man får ut är inte bara att solceller har sjunkit i pris, men också att man ofta väljer att segla i medvind så den upplevda vinden blir liten och ankring ofta sker i skyddade vikar. Många vindturbiner börjar inte producerar något som är värt att tala om förrän vid 6 m/s.

På grund av detta ska du inte se för mycket på hur mycket den producerar som mest när du ska köpa en vindturbin till båten. Se istället på när den börjar producera ström, det kommer antagligen vara en bättre indikator på vilken turbin du får mest ut av.

Ytterligare en stor nackdel med vindturbiner är att de låter. Se vilken erfarenhet andra har av ljudvolymen av den modell du tänkt köpa. Jag har en Marine Air X som har ett ljud få orkar leva med. Den ser jag bara som något man kan använda blåsiga dagar och när man lämnar båten och ingen annan är i närheten.

Dessbättre finns det nya vingar som man köpa till Air X som är betydligt tystare, men det är fortfarande hörbart ljud. I perioder då solceller laddar lite i förhållande till hur mycket energi jag använder kan jag bli ordentligt trött på vindturbinen och tänka på att köpa en till solcell bara för att slippa ljudet. Andra perioder störs jag inte av det. Blåser det ordentligt är det ettmhärligt ljud som betyder välfyllda batterier.

Tillbehör till vindturbinen

Du behöver en del tillbehör i tillägg till själva turbinen. Den måste monteras på något sätt. Har du targabåge kan du svetsa fast ett rör vindturbinen placeras på. Det finns även särskilda master som lätt monteras i aktern.

Vindturbinen bör placeras så det inte är risk för att händer eller huvuden kommer i vägen för turbinbladen, de går mycket snabbt och kan ge stora skador. En del vindturbiner har en ring som går mellan spetsen på alla turbinblad som ger extra skydd. Ska du montera vindturbinen lågt ökar ringen säkerheten en hel del.Vindturbin

Vindturbinen behöver dessutom en regulator. Ofta är detta inbyggt i turbinhuset. Regulatorn ska se till så spänningen till batterierna är rätt och stoppa turbinen när batterierna är fulladdade.

Du behöver dessutom en jordningsplatta för att skydda elektroniken. Detta består av en metallplatta som fästs på skrovet. Jordningsplattan ska ha stor yta, de har därför struktur som gör det möjligt att få mycket kontakt med vatten samtidigt som det inte behöver ta stor plats på skrovet. Jordningsplattan ska placeras så långt ned att den är under ytan, oavsett hur båten lutar.
Mät resistensen mellan turbinen och jordningsplattan en gång i bland. Blir resistansen för stor kan kretskortet förstöras, det är en av de dyraste delarna.

Kretskort kan gå sönder, kullager som ser till att vindturbinen kan ha propellerna mot vinden hela tiden behöver smörjas. Vindturbinen kräver underhåll en gång i bland, till skillnad från solceller som bara fungerar år efter år så länge alla kablar är hela. På en båt är det tillräckligt med underhåll sedan innan.

Vattengenerator

Ett alternativ till vindgeneratorn är vattengenerator. Principen är den samma. En propeller roterar, rörelsen förs över till en generator. Skillnaden är att propellern är i vattnet som strömmar förbi när man seglar.

Propellern är antingen fäst i en stång som vippas ned från båten eller i ett rep som i sin tur är kopplad till generatorn. Stången är enklare, speciellt om du har jolle, fiskelinor och annat som släpar efter båten. Det ger också mindre vattenmotstånd.

Vattengenerator kan ge mer energi när du seglar, speciellt om du har en snabb båt och har medvind. Vanlig energiproduktion ligger på 1 A per knop i 12 V system.

Kan du inte välja om du ska investera i en vindturbin eller en vattengenerator? Det behöver du inte. Det finns generatorer som ger dig möjlighet att välja det som passar för stunden. Ligger du för ankar kan de användas som vindturbiner, under segling byter du propeller och tar ned den i vattnet.

Vattengeneratorerna är dyra. Räkna med 30 000 kronor, både om du väljer en som bara kan användas som vattengenerator och en kombinerad. För samma pris får du flera vindturbiner och fler solceller än vad en vanlig segelbåt kan ha. Fördelen med vattengeneratorn är att den utan problem kan producera all energi du behöver när du håller god fart.