10 % rabatt på båtutbildningar

Svensk Båtutbildning ger läsare på Sjomanskap.se 10 % rabatt på distanskurs i Förarbevis. Anmäl dig genom att skicka en e-post och ange rabattkoden "Sjömanskap".


Hur många fendrar behöver man?

Fendrar är viktiga för att skydda både din och andras båtar mot repor. Hur många fendrar behöver man ombord för att vara tillräckligt skyddad?

Hur många fendrar du behöver beror på vilken typ av båtliv du ägnar dig åt. Både hur du brukar förtöja och vilken båt du använder har betydelse.

Har du en liten båt på runt fem meter kan två fendrar på varje sida du behöver skydda vara tillräckligt. Närmar du dig tio meter behöver du tre. Är båten ytterligare fem meter lång kan du behöva en till. Det är en fördel om du har fler. När det är blåsigt och båten kastas in mot mot bryggan eller andra båtar kan man inte ha för många fendrar.

Fendrar

Ordentlig fendring efter en blåsig kväll med vind och vågor rakt in mot bryggan.

Om du alltid lägger till på samma plats kanske du vet att du bara behöver lägga till med en sida mot en brygga eller en annan båt. Om du reser runt mellan olika marinor kan du bli tvungen att skydda bägge sidorna. Då behöver du dubbelt så många fendrar.

Fendrarnas storlek har också betydelse för hur många du behöver. Har du stora fendrar anpassade för större båtar kommer båten hållas längre ut från bryggan. Du kan då klara dig på färre än om de är små.

I tillägg till vanliga fendrar kan det vara bra med en stor klotfender. Den gör det möjligt att gå ut på spring. Har du inte detta kan du knyta i hop tre fendrar för att få en stor du kan rotera båten runt. En klotfender kan också vara praktiskt när det är mycket vind som blåser din båt mot bryggan.

Det finns många olika typer av fendrar, inte bara de cylindriska och klotformade. Läs mer om olika typer av fendrar i en egen artikel.