Fendrar är en viktig del av båtens utrustning om man inte ska få skador på sidorna eller skada andra båtar. Hur många behöver man, hur stora ska de vara och vilken typ ska man köpa?
Publicerad 20 maj 2021
Sidan innehåller annonslänkar från Marineonline och Skruvat.se
En båt som ska lägga till vid okända hamnar behöver minst fyra fendrar. Två på varje sida om du behöver skydda bägge sidor samtidigt, något som händer lite då och då. Jag anser att två fendrar är i minsta laget på en sida som ska skyddas och föredrar att ha med mig sex fendrar.
Fendrarna bör inte vara för små i förhållande till båten, då skyddar de inte. På en segelbåt på runt 30 fot bör fendrarna vara minst 14 centimeter i diameter, men om vinden ligger på och trycker in dig i en brygga uppskattar man om de är ännu större. På en segelbåt som är runt 40 fot bör man ha fendrar på 20 centimeter.
Specialfendrar
I tillägg till vanliga fendrar är det praktiskt med en klotfender, eller garnblåsa som de ofta kallas för. Med en ordentlig klotfender kan man gå ut på spring och få ordentligt skydd mot kajen eller andra båtar, speciellt om du har två stycken. Utan klotfender kan man binda i hop några vanliga fendrar för att gå ut på spring, men har du få fendrar och vinden trycker in dig mot bryggan är det inte säkert att du kan använda fendrar till det utan att båten skadas.
Klotfendern är mest effektiv på en rundgattad båt. Om din akter har en skarp kant, som de flesta båtar har, blir det mer mer praktiskt om du har en fender du kan lägga runt hörnet.
Fendrar kan också ha andra funktioner än att skydda båten. De kan även användas för att lättare ta sig ombord. Med en stegfender får du ett extra trappsteg när du ska kliva ombord. Eller varför inte köpa en fender som är en hel stege?
Lägger du till med fören mot en brygga är det ökad risk att fören eller aktern skadas. Där är det dessutom svårt att skydda fören med en vanlig fender. En stäv- eller akterfender löser det problemet om du inte mest lägger till vid din egen båtplats där du kan ha en bryggfender, läs mer om det längre ned.
En gång i bland hamnar med sidan mot en brygga i hård vind. Då behöver man betydligt fler fendrar än normalt. Jag har varit med om att väderleksrapporten hade fel om att det skulle bli sju meter per sekund, det blev 14 med 20 i kasten. Vågorna hade en yta på flera hundra meter att bygga upp sig på. De fendrar jag hade med var i minst laget. Att ha med sig ännu fler fendrar på grund av att detta kan ske någon gång i bland kan bli opraktiskt. Uppblåsbara fendrar kan lösa det problemet. De står mot mycket, gjorda för att kunna släpa en båt över en stenstrand. De tar liten plats när de inte används, men när de behövs ger de lika stor nytta som vanliga fendrar.
Vid din fasta båtplats är det praktiskt att använda bryggfendrar som fästes på bryggan. De kan antingen användas som komplement till vanliga fendrar eller istället för dem. Bryggfendrar fäster du på de delar av bryggan där det är risk för att båten slår i är störst. Det betyder ofta på hörn som du ska runda. Därför finns det speciella bryggfendrar för vinklar på bryggor. På flytbryggor kan de monteras horisontalt, men om vattennivån varierar i förhållande till bryggan kan en bättre lösning vara att montera dem vertikalt eller diagonalt.
Tillbehör till fendrar
Se till att använda ett ordentligt snöre för att fästa fendrarna. När båten trycks in mot en brygga och det är vågor kan det blir stora krafter som rycker i fendrarna. Snöret ska samtidigt inte vara så tjockt att det blir otympligt att knyta runt mantåget.
Personligen föredrar jag att fästa fendrarna med dubbelt halvslag i mantåget. Vill man ha möjlighet att snabbt ändra höjd på fendrarna kan man köpa speciella fenderfästen. Med ett fenderfäste kan du lossa fendern och justera höjden med ett ryck. Det är praktiskt eftersom man ibland inte vet vilken höjd bryggan är på.
Smidigaste sättet att förvara fendrar är att ha ett speciellt ställ på relingen om man har plats för det. Näst smidigast är att ha dem i ett förvaringsfack, men då tar de plats för förtöjningsrep, ankare och annat. Man kan också fästa dem med rep på relingen, då är de i alla fall ut vägen, men det det känns ofta som en provisorisk lösning som man tar till på grund av att man inte har plats på annat sätt.
Fendrar som trycks mot en brygga riskerar att gnissla och störa nattsömnen. Om detta är ett problem kan man köpa strumpor till dem. En annan möjlighet är att spraya dem med silikonspray för att minska friktionen.
Fendrar kan bli smutsiga. Det kan orsakas av att de kommer i kontakt med smutsigt vatten i en hamn eller du ligger direkt mot bildäck. Smutsen riskerar att smutsa ned skrovet. En rengöring kan därför bli nödvändig. Oftast fungerar vanligt rengöringsmedel, men det finns också speciellt fenderrengöringsmedel att köpa.