10 % rabatt på båtutbildningar

Svensk Båtutbildning ger läsare på Sjomanskap.se 10 % rabatt på distanskurs i Förarbevis. Anmäl dig genom att skicka en e-post och ange rabattkoden "Sjömanskap".


Inverter – Få rätt ström till dina prylar

En del saker på båten kan inte använda 12 DC. Med hjälp av en inverter behöver du inte leta upp landström för att kunna ladda borrmaskinen eller datorn.

Senast uppdaterad 8 augusti 2021
Sidan innehåller annonslänkar från Ebay

Det mesta ombord på en båt använder 12 V eller 24 V likström, men ska du vara länge ombord har du antagligen behov för att kunna omvandla likström till växelström med högre spänning en gång i bland. Då behöver du en inverter, även kallad spänningsomvandlare.

Effekt

När du köper en inverter är det första du ska se på hur mycket energi du behöver få ut. Detta anges ofta i både energi du tar ut över tid och toppeffekt. När du använder elektrisk utrustning är det ofta en effekt över lång tid, men någon gång ibland kan det behövas mer energi. Det kan till exempel vara när du slår på en dator.Inverter

De flesta invertrar klarar av dubbelt så mycket i toppeffekt utan att bli varma som de klarar över lång tid. Dessvärre varierar det hur detta anges. Ofta anges effekten efter hur mycket de kan ge över lång tid, men framför allt för billiga invertrar bör du se noga om det är toppeffekt som de anger i produktspecifikationerna.

Många invertrar med låg effekt ska kopplas in i en 12 V kontakt. Det kan vara svårt att få tillräckligt bra kontakt för att de ska kunna använda full effekt. Se därför till så du kan koppla in den på andra sätt.

Sinusvågor

Nästa sak du måste se på är vilken typ av sinusvåg du får ut. Elen i vanligt elnät har inte konstant spänning. 50 gånger i sekunden ändras vilken kabel som är plus och minus. Detta sker i jämna sinusformade vågor. Så är det dessvärre inte i de flesta invertrar. I de billigaste ändras spänning direkt från plus till minus. Många saker fungerar inte till dessa, i värsta fall kan utrustningen gå sönder.

En modifierad sinusvåg ändrar spänningen i etapper. Dessa invertrar fungerar till många saker, men se upp med att koppla denna typ av inverter till en elmotor eller elektronik. Ibland står det att även känslig elektronik kan användas, men var skeptisk till det. Kopplar du en dator till en sinusliknande våg kan det vara sista gången du slår på datorn…

Invertrar som använder ren sinusvåg ger den samma sinusvågen som du får i elnätet. Du blir därför inte begränsad av att en del apparater inte kan användas. Dessvärre är dessa de dyraste.

Annat du ska se efter när du köper inverter

När du köper en inverter bör du även se på om de har överupphettningsskydd, skydd mot för låg och hög spänning samt skydd mot fel polaritet. Har den inte det är risken stor för att kvaliteten i allmänhet är dålig.

Invertrar i båtaffärer är som regel dyrare än de du får tag på i vanliga affärer som säljer elektronisk utrustning. Fördelen med att köpa i en båtaffär är att de ofta är anpassade till marin miljö med den korrosionsrisk det innebär. Om du inte köper en inverter som är anpassad för marin miljö är det bra att packa undan den vattentätt med ris eller andra fuktabsorbenter när den inte används för att förlänga levetiden. Välj då en liten så den är lätt att packa undan och ta fram.