10 % rabatt på båtutbildningar

Svensk Båtutbildning ger läsare på Sjomanskap.se 10 % rabatt på distanskurs i Förarbevis. Anmäl dig genom att skicka en e-post och ange rabattkoden "Sjömanskap".


Förebygg och sanera mögel i båt

Båtar med boutrymmen riskerar att få problem med mögel. Mögel kan saneras, men bäst är att förebygga. Mögel kan leda till en mängd olika hälsoproblem, det är därför viktigt att undvika problemet i så stor utsträckning som möjligt.

Brukar du vakna med snuva eller tjock hals? Det kan vara ett tecken på att du borde gå på mögeljakt och se på hur du kan förebygga problem i framtiden.

Förebygga mögel

Mögel behöver näring och fukt för att trivas. Näring finns i stort sett överallt. Det är därför fukt man ska koncentrera sig om att minska för att förebygga mögel.

Fukt på en båt kommer framför allt från fuktig uteluft under regniga dagar, från besättningen (utandning, från huden och matlagning), läckor och kondens.

När det är fuktigt ute är värmare eller luftavfuktare måsten för att hålla den relativa luftfuktigheten på låga nivåer. Luftavfuktare som är tillräckligt effektiva drar mycket energi. Stora är de också. De är därför sällan ett alternativ i naturhamnar.

Då återstår bara att värma upp båten för att minska luftfuktigheten. Det blir inte färre vattenmolekyler om du tillför värme, men luften kan hålla på mer fukt när den är varm, den relativa luftfuktigheten minskar och mögelsvampar kan inte komma åt vattnet.

Ligger båten till kaj med landström är el ett bra val till uppvärmning. På tur är du tvungen att förbränna något. Läs mer om uppvärmning i min artikel om värmare för båtar. Kom i håg att vid all förbränning av kolväten (fossila bränslen, sprit, trä och allt annat vi brukar elda med) ger vatten och koldioxid eller kolmonoxid i avgaserna. Du tillför därför fukt om du släpper ut avgaserna i båten. Du måste därför vädra ordentligt och elda för kråkorna om du startar en vanlig båtspis för att värma båten.

För att minska fukten från personerna ombord kan du värma upp båten, men du kan också vädra. Bra ventiler är därför en fördel och låt gärna nedgångsluckan stå lite på glänt om det inte regnar in.

Läckor är dessvärre något som uppstår en gång i bland på en båt. De kan dessutom vara svåra att hitta. När man hittat dem är de svåra att täta när det är vått. Torka upp när du upptäcker läckan och täta så snart det är torrt. Ta med marintätning och creeping crackseeker i båten så du är redo när det torkat.

Kondens kräver mer omfattande jobb för att bli av med. Om den relativa luftfuktigheten är hög blir det mer kondens med mögel som följd. Kan du hålla luftfuktigheten under en viss nivå blir det ingen kondens, men om alla ytor är varma är den nivån hög.

Lägg på ett lager isolering i förvaringsutrymmen och andra platser där skrovet saknar panel. Du måste se till så det blir ordentligt tätt mellan skrov och isolering, Annas kan mögel uppstå bakom isoleringen.

Störst problem blir det ofta med madrasser de är dessutom svåra att göra något med. Hur du undviker kondens i madrasserna har jag skrivit om i en egen artikel.

En annan plats där det lätt blir mögel är i gardiner. Det blir lätt kondens på fönster och i deras ramat som gör gardinen våt.

Saker som sitter löst kan du ta upp på däck soliga dagar. Det torkar inte bara upp fukten, men utsätter också möglet för UV-strålning, något de tål sämre än en vinterblek svensk på en strand på kanarieöarna.

Förebygga mögel på mat

På en del turer är det långt mellan möjligheterna att handla mat. Förrådet av frukt och grönsaker kan behöva räcka länge. Maten ger mycket näring till möglet som kan växa snabbt.

Maten bör därför förvaras i kylen eller i nät där luften cirkulerar fritt och de hålls torra. Sistnämnda gäller inte rotfrukter som bör förvaras mörkt. Den mat du inte förvarar i nät bör lindas in i tidnings- eller hushållspapper. Gå igenom all mat någon gång i bland och använd det som börjar bli dåligt. Byt papper till nytt som är torrt.

Innan du packar undan maten efter att ha handlat bör du rengöra förvaringsutrymme med något som dödar mögel.

Sanera mögel

Har mögel uppstått är det viktigt att man tar bort det så snabbt som möjligt. Det finns flera kemikalier du kan använda för att döda möglet, men det är inte alla som tar bort fläckarna. Klorin är vanligt att använda men det riskerar att bleka ytan du behandlar. Isopropanol är därför att föredra.

Isopropanol får man i järnaffären. Det är mycket farligt, du bör därför använda gasmask, skyddsglasögon och handskar.

Låter det omständligt?

Meningen är att det ska vara farligt. Isopropanol har du kanske redan i båten, det är vad bland annat CRCs Contact Protect innehåller. Det är en alkohol som avdunstar lätt.

Om området du ska behandla är torrt finns det risk att möglet gått i dvala. Det är därför mindre mottagligt för isopropanolen. Du bör därför blanda ut den med lika stor andel vatten, då lurar du möglet så det tror det är dags att börja växa igen. Applicera med hjälp av en spruta eller trasa.

Det är antagligen sporer kvar efter saneringen. Det är dessa som är farliga. Textilier kan hängas upp i vinden eller skakas, men bäst är att tvätta dem. Du bör använda andningsskydd eftersom sporerna kommer yra runt.

Kan man sanera en möglig madrass eller täcke?

Porösa material som madrasser och täcken är svåra att sanera eftersom man inte vet hur djupt möglet växer. Det kan också vara svårt att veta om du kommit åt ordentligt med kemikalierna.

Tänk en gång extra innan du väljer att behålla madrassen och använd mer kemikalier än du tror du behöver. Tvätta och ställ ut i sol och vind för att torka.