Flytvästen kan vara skillnad mellan liv och död om du faller i vattnet, men fel flytväst hjälper inte när det är svåra förhållanden.
Senast uppdaterad 28 juli 2021
Sidan innehåller annonslänkar från Skruvat.se
Behövs flytväst?
Det kan vara lätt att tänka att man inte behöver flytväst om man kan simma. Det stämmer i de flesta tillfällen, men långt i från alla. Det är risk att du slår dig när du ramlar över bord. Kallt vatten gör dig till en sämre simmare. Har du dessutom druckit alkohol minskar dina förutsättningar ytterligare.
I Sverige är det inte bara att få luft i lungorna som kan vara dödligt om man faller över bord. Kylan kan vara en betydligt större risk under stora delar av året. På land kan man röra sig för att hålla värmen. Är du fullt påklädd i kallt vatten är det bättre att ligga stilla så vattnet i kläderna inte byts ut och varmt blod transporteras ut i armar och ben. Med flytväst kan du ligga i fosterställning och vänta på hjälp. Utan flytväst måste du trampa vatten.
Blir du medvetslös utan flytväst drunknar du. Har du en flytväst som håller ditt huvud över ytan kan du överleva en bra stund efter att du blivit medvetslös.
Vad är nackdelen med att använda flytväst?
Bor du ombord på en båt och bara ska ut och ordna en liten sak kommer det ta längre tid om du ska ta på dig flytväst. Det kan dessutom kännas obekvämt, speciellt en varm sommardag då man har lite kläder på sig.
Det är du som måste avgöra om det är värt att använda flytväst. Kom i håg att den behövs sällan, men de gånger den behövs är nyttan stor.
Har du en båtförsäkring? Också den behövs sällan, men de gånger den behövs uppskattar man den desto mer.
Om du inte använder flytväst i alla förhållanden så bör du ha den lättillgänglig, helst ombord på båten, så tiden det tar att hämta flytvästen inte hindrar dig från att använda den. Tänk efter vilka riskmoment du utsätts för. Några vanliga är:
- Lägga till och lägga ut från brygga.
- Hantering av ankare.
- Arbete på fördäck.
- Lutande segelbåt.
- Gå i och ur jolle när man ligger på svaj.
- Gå i land på klippa.
- Alkoholpåverkan
Bland barn mellan ett och sex år är drunkning vanligaste dödsorsaken, varken cancer eller bilolyckor tar livet av fler barn. Det är inte i samband med båtliv många barn drunknar, då är de duktiga på att använda flytväst. Det är istället på badplatser där de inte använder flytväst barnen drunknar.
Nio av tio som drunknar saknar flytväst. Enligt Svenska livräddningssällskapet skulle hälften av dem kunnat överleva om de hade haft flytväst.
Tänk på det nästa gång du funderar över om du behöver använda flytväst nästa gång du ska ut med båten.
Vad säger lagen?
Sverige är det enda av de nordiska länderna som inte har lagkrav om flytväst på fritidsbåtar. I Finland ska de finnas flytvästar för alla ombord om båten är under fem meter. På Island är det krav på båtar över sex meter. I Danmark och Norge ska alla ha tillgång till flytväst, oavsett båtstorlek. Ombord på båtar under åtta meter i Norge ska flytvästen inte bara vara ombord, den måste dessutom användas.
Förslag om lag om flytvästar har blivit nedröstat flera gånger i riksdagen.
Typer av flytvästar
Klassificering
Flytvästar brukar klassificeras efter hur stor flytkraft i newton (N) de behöver för att tillfredsställa säkerhetskrav för en fullvuxen person. Flytkraften kan därför vara högre för stora personer och lägre för små personer.
275 N: Flytvästar som är anpassade för även de mest krävande förhållanden. De kan vända en medvetslös person rätt, även om de har vattentät klädsel. För att få till detta är de stora, därmed mycket otympliga.
150 N: Även detta är flytvästar för krävande förhållanden. De håller huvudet över ytan om man är medvetslös, men kan ha svårt att vända dig rätt om du har vattentäta kläder på dig.
100 N: I denna klass vändes medvetslösa personer rätt och huvudet hålls över vattnet, men är anpassad för mindre krävande förhållanden.
50 N: Med liten flytkraft får man en smidig väst, samtidigt som man får flythjälp. Medvetslösa vänds inte rätt och huvudet hålls inte över ytan. Flytvästar i 50 N klassen rekommenderas bara för simkunniga personer.
Uppblåsbar flytväst
En uppblåsbar flytväst är smidig att ha på sig när man är ombord. Samtidigt kan den ge bra skydd när man ligger i vattnet. Därför har de blivit mycket populära. Detta förutsätter att den blåses upp som den ska. Om den inte blåses upp automatiskt finns det ett snöre du kan dra i. Om även detta misslyckas kan du blåsa upp den med munnen.
För att öka chansen att flytvästen blåses upp måst du underhålla den på rätt sätt.
- Blås upp flytvästen med munstycket minst en gång i året och låt den vara uppblåst så du ser om det är punktering.
- Kontrollera bäst före datum på utlösaren varje år.
- Kontrollera att både utlösaren och gaspatronen sitter åtskruvade någon gång i bland.
- Följ anvisningarna i manualen om det står något mer.
Eftersom det finns en risk att en uppblåsbar flytväst inte blåses upp bör de bara användas av simkunniga personer.
Många hundar kan simma utan så mycket träning, men de kan bli trötta och nedkylda precis som människor. Dessutom kan en stor hund vara svår att få ombord. Du får inget bra grepp runt den när du hänger över relingen och om hunden har lång päls blir den tung av allt vatten. Ett handtag som brukar finnas på hundflytvästar gör det betydligt lättare.
Tips när du köper flytväst
En stor flytväst är säkrare om du ska ligga still i vattnet, men är i vägen när du ska röra dig. Du måste därför göra en avvägning av vilka situationer du tror att du kan hamna i. Dessutom måste du ta hänsyn till att en obekväm flytväst riskerar att ligga oanvänd när du behöver den.
Borde man köpa en uppblåsbar flytväst? För de flesta som vill ha en som hjälper håller dig flytande ute till havs i lång tid i kallt vatten är det en självklarhet att välja uppblåsbara flytvästar på grund av att de är smidiga när du är ombord och säkra i vattnet.
Reflexer
Om det finns en risk att någon kommer leta efter dig i mörker bör din flytväst ha reflexer. Från trafiken känner du säkert till hur mycket lättare det är att se en person i mörker med reflex. Det gäller även till sjöss.

En lampa som tänds automatiskt i vattnet gör att du hittas lättare i mörkret.
Grenrem
För att en flytväst ska sitta bra när man ligger i vattnet bör den ha en grenrem. Om flytvästen saknar detta måste man vara noga med att dra åt spännen lagom mycket. Testa i vattnet eller be någon ta tag i flytvästen och lyfta för att få ett intryck av hur den kommer sitta i vattnet. Kom i håg att med en uppblåsbar flytväst måste det vara lite rum kvar när den blåses upp. Det bör vara möjligt att få in en hand mellan flytvästen och kroppen.
Fickor och fästen för utrustning
Långt ut till havs kan det vara krävande förhållanden. Stora vågor gör det svårt att hitta en person som fallit över bord och de kan inte simma till land. I ett pressat läge kan du behöva kommunicera med en VHF, men det är inte alltid möjlighet att gå ned under däck för att använda den stationära.
För mer krävande förhållanden är det därför praktiskt med fickor eller möjligheter att fästa saker i flytvästen. Exempel på detta, i tillägg till VHF, är personlig AIS, kniv och PLB.
Lampa
En reflex är ett måste om man ska segla i mörker och det är risk för att någon faller över bord. Dessvärre förstör båtens strålkastare mörkerseendet och har begränsad räckvidd. En blinkande lampa kan därför vara lättare att upptäcka.
En del flytvästar som är anpassade för tuffare förhållanden har detta som standard. Har den inte det kan det köpas till. Flytvästlampan placeras högt upp på flytvästen så den kommer över vattenytan när du ligger i vattnet. Ofta är det en sensor som känner av när du hamnar i vattnet och sätter i gång lampan. Ibland sitter sensorn i en kabel så den kan vara längre ned så du är säker på att den hamnar i vattnet.
Ring för säkerhetslina

En luva till flytvästen skyddar ansiktet mot vågor.
Om man förlorar balansen är det bra om man är fastspänd så man inte ramlar över bord. Om man ramlar över bord är det bra om man sitter fast i båten. Ska du ut i i stora vågor eller segla i när det är kallt i vattnet bör flytvästen ha en kraftig ring där du kan fästa en säkerhetslina.
Luva
I stora vågor och kraftig vind är det obekvämt att ligga i vattnet. Vågor riskerar att skölja över ansiktet. Vinden kommer dessutom vända dig så du har ansiktet mot vinden. Med en huva kan du skydda dig mot vågor och stänk. En del flytvästar har huva fastsydd, men du kan även köpa en separat.
Visselpipa
En bra visselpipa kan höras på längre avstånd än vad du kan ropa. Dessutom håller lungorna ut längre än stämbanden. Dessvärre kan det vara svårt att höra den genom motorbuller.
Är du medvetslös är risken stor att ansiktet kommer under vattnet, men i en del nödsituationer kan en seglarväst vara bättre än en stor väst. Seglarvästen hindrar dig inte när du ska klättra ombord på en livflotte eller göra andra saker där en stor flytväst kan vara i vägen.
Flytkläder
Vill du ha hjälp att flyta, men tycker att en flytväst inte är snygg? Då kan du istället välja ett klädesplagg som ger flythjälp.
Flytkläder ger dig säkerhet på nivå med en vanlig seglarväst, men fördelen är att många upplever dem som snyggare. Det kan göra dem bättre än flytvästar i 150 N klassen eftersom chansen är större att du använder dem, speciellt i samband med fester. Hälften av de som drunknar har alkohol i blodet.
Hundflytväst
Många hundar kan simma utan så mycket träning, men de kan bli trötta och nedkylda precis som människor. Dessutom kan en stor hund vara svår att få ombord. Du får inget bra grepp runt den när du hänger över relingen och om hunden har lång päls blir den tung av allt vatten. Ett handtag som brukar finnas på hundflytvästar gör det betydligt lättare.
Tips när du köper flytväst
En stor flytväst är säkrare om du ska ligga still i vattnet, men är i vägen när du ska röra dig. Du måste därför göra en avvägning av vilka situationer du tror att du kan hamna i. Dessutom måste du ta hänsyn till att en obekväm flytväst riskerar att ligga oanvänd när du behöver den.
Borde man köpa en uppblåsbar flytväst? För de flesta som vill ha en som hjälper håller dig flytande ute till havs i lång tid i kallt vatten är det en självklarhet att välja uppblåsbara flytvästar på grund av att de är smidiga när du är ombord och säkra i vattnet.
Reflexer
Om det finns en risk att någon kommer leta efter dig i mörker bör din flytväst ha reflexer. Från trafiken känner du säkert till hur mycket lättare det är att se en person i mörker med reflex. Det gäller även till sjöss.

En lampa som tänds automatiskt i vattnet gör att du hittas lättare i mörkret.
Grenrem
För att en flytväst ska sitta bra när man ligger i vattnet bör den ha en grenrem. Om flytvästen saknar detta måste man vara noga med att dra åt spännen lagom mycket. Testa i vattnet eller be någon ta tag i flytvästen och lyfta för att få ett intryck av hur den kommer sitta i vattnet. Kom i håg att med en uppblåsbar flytväst måste det vara lite rum kvar när den blåses upp. Det bör vara möjligt att få in en hand mellan flytvästen och kroppen.
Fickor och fästen för utrustning
Långt ut till havs kan det vara krävande förhållanden. Stora vågor gör det svårt att hitta en person som fallit över bord och de kan inte simma till land. I ett pressat läge kan du behöva kommunicera med en VHF, men det är inte alltid möjlighet att gå ned under däck för att använda den stationära.
För mer krävande förhållanden är det därför praktiskt med fickor eller möjligheter att fästa saker i flytvästen. Exempel på detta, i tillägg till VHF, är personlig AIS, kniv och PLB.
Lampa
En reflex är ett måste om man ska segla i mörker och det är risk för att någon faller över bord. Dessvärre förstör båtens strålkastare mörkerseendet och har begränsad räckvidd. En blinkande lampa kan därför vara lättare att upptäcka.
En del flytvästar som är anpassade för tuffare förhållanden har detta som standard. Har den inte det kan det köpas till. Flytvästlampan placeras högt upp på flytvästen så den kommer över vattenytan när du ligger i vattnet. Ofta är det en sensor som känner av när du hamnar i vattnet och sätter i gång lampan. Ibland sitter sensorn i en kabel så den kan vara längre ned så du är säker på att den hamnar i vattnet.
Ring för säkerhetslina

En luva till flytvästen skyddar ansiktet mot vågor.
Om man förlorar balansen är det bra om man är fastspänd så man inte ramlar över bord. Om man ramlar över bord är det bra om man sitter fast i båten. Ska du ut i i stora vågor eller segla i när det är kallt i vattnet bör flytvästen ha en kraftig ring där du kan fästa en säkerhetslina.
Luva
I stora vågor och kraftig vind är det obekvämt att ligga i vattnet. Vågor riskerar att skölja över ansiktet. Vinden kommer dessutom vända dig så du har ansiktet mot vinden. Med en huva kan du skydda dig mot vågor och stänk. En del flytvästar har huva fastsydd, men du kan även köpa en separat.
Visselpipa
En bra visselpipa kan höras på längre avstånd än vad du kan ropa. Dessutom håller lungorna ut längre än stämbanden. Dessvärre kan det vara svårt att höra den genom motorbuller.
Priset för en uppblåsbar flytväst är högre än för vanliga flytvästar. 1000 kronor är vanligt pris för en enkel uppblåsbar flytväst, till exempel denna. Det blir dessutom högre underhållskostnader. En vanlig flytväst köper du in, därefter har du inga utgifter. Utlösaren på en uppblåsbar flytväst måste bytas ut med jämna mellanrum. Dessutom måste gaspatronen bytas om du hamnar i vattnet.
Seglarväst
Seglarvästar är smidiga. De ger dig stor rörelsefrihet när du är aktiv på en liten och våt jolle. De är inte uppblåsbara, de kan därför användas vid aktiviteter där man riskerar att ramla i vattnet någon gång i bland, till exempel jollesegling.
Är du medvetslös är risken stor att ansiktet kommer under vattnet, men i en del nödsituationer kan en seglarväst vara bättre än en stor väst. Seglarvästen hindrar dig inte när du ska klättra ombord på en livflotte eller göra andra saker där en stor flytväst kan vara i vägen.
Flytkläder
Vill du ha hjälp att flyta, men tycker att en flytväst inte är snygg? Då kan du istället välja ett klädesplagg som ger flythjälp.
Flytkläder ger dig säkerhet på nivå med en vanlig seglarväst, men fördelen är att många upplever dem som snyggare. Det kan göra dem bättre än flytvästar i 150 N klassen eftersom chansen är större att du använder dem, speciellt i samband med fester. Hälften av de som drunknar har alkohol i blodet.
Hundflytväst
Många hundar kan simma utan så mycket träning, men de kan bli trötta och nedkylda precis som människor. Dessutom kan en stor hund vara svår att få ombord. Du får inget bra grepp runt den när du hänger över relingen och om hunden har lång päls blir den tung av allt vatten. Ett handtag som brukar finnas på hundflytvästar gör det betydligt lättare.
Tips när du köper flytväst
En stor flytväst är säkrare om du ska ligga still i vattnet, men är i vägen när du ska röra dig. Du måste därför göra en avvägning av vilka situationer du tror att du kan hamna i. Dessutom måste du ta hänsyn till att en obekväm flytväst riskerar att ligga oanvänd när du behöver den.
Borde man köpa en uppblåsbar flytväst? För de flesta som vill ha en som hjälper håller dig flytande ute till havs i lång tid i kallt vatten är det en självklarhet att välja uppblåsbara flytvästar på grund av att de är smidiga när du är ombord och säkra i vattnet.
Reflexer
Om det finns en risk att någon kommer leta efter dig i mörker bör din flytväst ha reflexer. Från trafiken känner du säkert till hur mycket lättare det är att se en person i mörker med reflex. Det gäller även till sjöss.

En lampa som tänds automatiskt i vattnet gör att du hittas lättare i mörkret.
Grenrem
För att en flytväst ska sitta bra när man ligger i vattnet bör den ha en grenrem. Om flytvästen saknar detta måste man vara noga med att dra åt spännen lagom mycket. Testa i vattnet eller be någon ta tag i flytvästen och lyfta för att få ett intryck av hur den kommer sitta i vattnet. Kom i håg att med en uppblåsbar flytväst måste det vara lite rum kvar när den blåses upp. Det bör vara möjligt att få in en hand mellan flytvästen och kroppen.
Fickor och fästen för utrustning
Långt ut till havs kan det vara krävande förhållanden. Stora vågor gör det svårt att hitta en person som fallit över bord och de kan inte simma till land. I ett pressat läge kan du behöva kommunicera med en VHF, men det är inte alltid möjlighet att gå ned under däck för att använda den stationära.
För mer krävande förhållanden är det därför praktiskt med fickor eller möjligheter att fästa saker i flytvästen. Exempel på detta, i tillägg till VHF, är personlig AIS, kniv och PLB.
Lampa
En reflex är ett måste om man ska segla i mörker och det är risk för att någon faller över bord. Dessvärre förstör båtens strålkastare mörkerseendet och har begränsad räckvidd. En blinkande lampa kan därför vara lättare att upptäcka.
En del flytvästar som är anpassade för tuffare förhållanden har detta som standard. Har den inte det kan det köpas till. Flytvästlampan placeras högt upp på flytvästen så den kommer över vattenytan när du ligger i vattnet. Ofta är det en sensor som känner av när du hamnar i vattnet och sätter i gång lampan. Ibland sitter sensorn i en kabel så den kan vara längre ned så du är säker på att den hamnar i vattnet.
Ring för säkerhetslina

En luva till flytvästen skyddar ansiktet mot vågor.
Om man förlorar balansen är det bra om man är fastspänd så man inte ramlar över bord. Om man ramlar över bord är det bra om man sitter fast i båten. Ska du ut i i stora vågor eller segla i när det är kallt i vattnet bör flytvästen ha en kraftig ring där du kan fästa en säkerhetslina.
Luva
I stora vågor och kraftig vind är det obekvämt att ligga i vattnet. Vågor riskerar att skölja över ansiktet. Vinden kommer dessutom vända dig så du har ansiktet mot vinden. Med en huva kan du skydda dig mot vågor och stänk. En del flytvästar har huva fastsydd, men du kan även köpa en separat.
Visselpipa
En bra visselpipa kan höras på längre avstånd än vad du kan ropa. Dessutom håller lungorna ut längre än stämbanden. Dessvärre kan det vara svårt att höra den genom motorbuller.