10 % rabatt på båtutbildningar

Svensk Båtutbildning ger läsare på Sjomanskap.se 10 % rabatt på distanskurs i Förarbevis. Anmäl dig genom att skicka en e-post och ange rabattkoden "Sjömanskap".


Hur stor segelbåt ska man köpa?

Alla segelbåtsköpare har funderat över vilken storlek man ska välja. Man kan ikke ge ett facitsvar som gäller alla, men här kommer några reflexioner.

 1. Är segelbåten aldrig för liten har du valt för stor segelbåt. De flesta segelbåtar seglas av olika storlek på besättningen som är ute olika länge. Ska du anpassa båten efter den enda gången du ska korsa Stilla havet med en stor besättning kommer den vara för stor på alla andra turer.
 2. En stor segelbåt är oftast snabbare än en liten.
 3. En liten båt kan ta dig till dina drömdestinationer snabbare än en stor båt. I alla fall om du måste spara pengar några år ytterligare.
 4. En båt känns mindre om det är dåligt väder. Ger du dig mest ut på segelturer på sommaren och ställer in turen om det ska bli dåligt väder kan du välja en mindre storlek.
 5. Varje fot har stor betydelse. Båten blir inte bara längre, men även högre och bredare.

  OE32

  Segelbåt på 32 fot. Tillräckligt stor för att två personer ska bo permanent på båten, tre personer i några veckor eller fyra personer i några veckor om vädret är bra. Samtidigt liten nog för att en person ska hantera den utan problem.

 6. Hur stor invändig volym en segelbåt har beror på modell. En båt som smalnar av snabbt före och efter den bredaste punkten ger dig betydligt mindre volym till packning och att bo på. Därför kan moderna båtar ha en eller två akterhytter när lika långa och breda båtar från 70-talet bara har en stickkoj.
 7. En stor segelbåt kostar inte bara mer i inköp, också underhåll blir högre. De flesta reservdelar ska vara större, man använder mer diesel, vax och annan förbrukningsvara samt marinor och försäkringsbolag tar mer betalt.
 8. Oavsett vilken storlek du väljer på din segelbåt, den kommer antagligen kosta dubbelt så mycket som du tror.
 9. Ovanstående regel gäller även om du redan tagit hänsyn till ovanstående regel.
 10. En stor båt är svårare att hantera ensam eller med liten besättning eftersom allt är tyngre och det är längre mellan saker.
 11. En stor båt kan vara lättare att hantera än en liten båt eftersom man oftare har ankarspel, elektriska vinschar, bogpropeller, davit med mera. Förutsatt att de fungerar.
 12. Alla nya båtägare gör en del fel. De inser att en sak de kastade kan repareras. Saker går sönder eftersom man inte kände till att de kräver underhåll. Nybörjare använder båten fel så den slits mer än nödvändigt. Med en liten båt blir dessa lektioner billigare.
 13. På en stor båt kan man leva mer bekvämt.
 14. Eftersom man kan leva mer bekvämt kommer fler vilja segla med dig om du väljer en stor båt.
 15. Eftersom dina gäster kan ta större ansvar på en liten båt kommer de tycka det är roligare att segla med dig om du har en liten båt.
 16. Du har mer plats för extra utrustning på en stor båt.
 17. Du har råd med mer extra utrustning på en liten båt.
 18. Mycket av underhållet tar längre tid på en stor båt eftersom det är större ytor.
 19. Det kan kännas som att man lägger mer tid på reparationer på en liten båt på grund av att det är svårt att komma åt det som ska repareras i trånga utrymmen. Access is half the battle.
 20. Med en liten båt kan du lättare lägga till mot klippor. Du kans också ligga närmare långgrunda stränder när du ligger på svaj.
 21. En liten segelbåt kommer  in i fler vikar än stora båtar.

Jag hoppas de här synpunkterna var nyttiga när du ska välja hur stor båt du ska välja hur stor segelbåt du ska köpa.