Lägga till vid brygga single handed

Du bör stanna i båten innan den är förtöjd, men  hur får man till att förtöja utan att lämna båten?

Att lägga till med en stor båt kan vara en utmaning, speciellt om man är ensam. I en liten båt som är lätt att manövrera kan man ofta nå pållare eller knap från båten och förtöja utan att lämna båten. Måste man gå i land från en liten båt är det lite som kan ske som gör att man förlorar kontrollen.

Det är värre om man har en stor och tung båt. Är den dessutom långkölad och saknar bogpropeller blir det ännu svårare. Här kommer jag beskriva hur du lägger till längs med en brygga, men det fungerar även i ett bås.

Först några grundläggande principer:

Du bör inte gå av båten utan att den ligger på ett sätt så vinden inte kan föra bort båten.
Innan vinden inte kan föra bort båten bör den bara förtöjas på ett sätt så den kan lossas från båten.

Hur får man till detta?

Det kräver en del förberedelser som du gör innan du går in i en trång hamn. Åker man in i en okänd hamn är det inte säkert den förtöjning man förberett fungerar. Ibland kan man därför bli tvungen att åka ut ur hamnen där man inte riskerar att driva in i andra båtar eller bryggor oh göra om.

Gör i ordning alla förtöjninglinor och fendrar så de sitter så som de ska sitta när du förtöjer permanent. I tillägg tar du ytterligare ett rep från sittbrunnen fram till mitten av båten. Därefter ska det gå i en lång ögla till sittbrunnen, gärna runt en vinsch. Denna ände ska inte sitta fast, men kunna göras fast snabbt.

Var denna ände ska fästas måste du prova dig fram till. Det beror på hur din båt uppför sig och var du har fästmöjligheter. Har du inte fästmöjligheter där du behöver dem kan du fästa ett rep längre fram mot fören med ett block som repet går genom.

När du närmar dig bryggan där du ska lägga till lägger du dig så nära som möjligt och ser till så båten ligger mer eller mindre still. Kasta öglan över en påle eller knap. Ringar, som jag aldrig förstått varför svenskar envisas med att använda, blir dessvärre svårare. Då måste du ha en stång med med en ring som repet går genom i en ände och en krok i den andra som du fångar ringen med.

Dra i den änden av repet som inte sitter fast så det blir spänt. Kör försiktigtframåt. Om repet sitter på rätt plats kommer båten mer eller mindre flyttas i en båge med sidan först in mot bryggan. Är repet för långt mot fören kommer båten svänga in med fören mot bryggan. Är det för långt akterut kan motorn få svårt att flytta båten in mot bryggan om det är vind från bryggan.

När båten ligger mot bryggan kommer båten inte längre, men blir liggande att pressa mot fendrarna. Du kan då ordna vanliga förtöjningar i lugn och ro.

Denna metod fungerar även om du backar in båten. Du kan också fästa öglan på något längre fram på bryggan än du fäst den i båten, men med skillnaden att du då ska backa för att båten ska komma in mot bryggan.