10 % rabatt på båtutbildningar

Svensk Båtutbildning ger läsare på Sjomanskap.se 10 % rabatt på distanskurs i Förarbevis. Anmäl dig genom att skicka en e-post och ange rabattkoden "Sjömanskap".


Lägga till vid brygga single handed

Du bör stanna ombord på båten till den är förtöjd, men hur kan man förtöja utan att lämna båten?

Senast uppdaterad 28 maj 2021

Att lägga till med en stor båt kan vara en utmaning, speciellt om man är ensam. I en liten båt som är lätt att manövrera kan man ibland nå pollare eller knap från båten och förtöja utan att lämna båten. Måste man gå i land från en liten båt är det lite som kan ske som gör att man förlorar kontrollen.

Det är värre om man har en stor och tung båt. Är den dessutom långkölad och saknar bogpropeller blir det ännu svårare. Här kommer jag beskriva hur du lägger till längs med en brygga, men det fungerar även i ett bås.

Först några grundläggande principer:

Du bör inte gå av båten utan att den ligger på ett sätt så vinden inte kan föra bort båten.
Om du förlorar kontrollen bör du ha möjlighet att släppa förtöjningarna utan att lämna båten.

Hur får man till detta?

Det kräver en del förberedelser som du gör innan du går in i en trång hamn. Åker man in i en okänd hamn är det inte säkert den förtöjning man förberett fungerar. Ibland kan man därför bli tvungen att åka ut ur hamnen för att göra om. Att driva i en trång hamn samtidigt som man ordnar förtöjningar är inte de rätta sakerna att multitaska.

Gör i ordning alla förtöjninglinor och fendrar så de sitter så som de ska sitta när du förtöjer permanent. I tillägg fäster du ytterligare ett rep från sittbrunnen fram till en plats för om sittbrunnen, till exempel en knap eller genuatravare. Därefter ska det gå i en lång ögla till sittbrunnen, gärna runt en vinsch. Denna ände ska inte sitta fast, men kunna göras fast snabbt.

När du närmar dig bryggan där du ska lägga till lägger du dig så nära som möjligt och ser till så båten ligger mer eller mindre still. Kasta öglan över en påle eller knap. Ringar, som jag aldrig förstått varför svenskar envisas med att använda, blir dessvärre svårare. Då måste du ha en stång med med en ring som repet går genom i en ände och en krok i den andra som du fångar ringen på bryggan med.

Dra i den änden av repet som inte sitter fast så det blir spänt. Kör försiktigt framåt. Om repet sitter på rätt plats kommer båten mer eller mindre flyttas i en båge med sidan först in mot bryggan. Är repet för långt mot fören kommer båten svänga in med fören mot bryggan. Är det för långt akterut kan motorn få svårt att flytta båten in mot bryggan om det är vind från bryggan.

När båten ligger mot bryggan kommer båten inte längre, men blir liggande att pressa mot fendrarna. Du kan då ordna vanliga förtöjningar i lugn och ro.

Denna metod fungerar även om du backar in båten. Du kan också fästa öglan på något längre fram på bryggan än du fäst den i båten, men med skillnaden att du då ska backa för att båten ska komma in mot bryggan.