Ett kapell eller sprayhood kan öka komforten betydligt ombord. Det kan även ge dig ett extra rum ombord under regniga dagar.
Få båtar har glasfiberkonstruktioner som ger skydd i sittbrunnen mot vädrets makter, oavsett om det är snöblandat regn som kommer vågrätt eller stekande sol. En sprayhood täcker segelbåtens nedgång och förhoppningsvis plats för en person på varje sida av sittbrunnen. Ett kapell täcker en större del av båten.
Köper du en begagnad båt kanske ett kapell eller sprayhood ingår, men förr eller sedan slits den ut. Ska du kanske byta ut den mot en doghouse av glasfiber istället?
Storlek
Ett kapell som täcker hela sittbrunnen ger dig ett extra rum ombord. Kan du ta av väggarna kommer du kanske kunna segla med kapellet uppe så du får skydd mot både regn och sol. Om du vill kunna segla bör du se till att ha ett takfönster, du måste kunna se seglen från sittbrunnen.
Ett stort kapell ger stort vindfång. Det kan försämra seglingsegenskaperna, men kan också vara en fördel. Segelbåtar har som regel större vindfång i fören, ett kapell kan därför göra båten mer välbalanserad när du till exempel går för motor i trånga hamnar.
En sprahood och ett kapell som slutar för om ratten bör vara så låg att man ser över den utan problem. Samtidigt ska den vara tillräckligt hög för att man utan problem kan ta sig ned i båten och sitta under den.
Detaljer på kapellet
Om kapellet har stora fönster får du bättre utsikt. Dessvärre förstörs den genomskinliga plasten ofta snabbare av solljus än kapelltyg. Med tiden kommer de gulna. Priset för att byta fönstren kommer bli högre om du valt ett kapell eller sprayhood med stora genomskinliga ytor.
En annan detalj man bör se på om kapellet eller sprayhooden ska sitta uppe när man seglar är om rep eller vinschhandtag kommer åt tyget. En förstärkning innan skadan sker är bättre än att reparera senare.
Tänk efter hur du kan röra dig på båten med kapell eller sprayhood uppe. Har du något att hålla i när du ska fram på fördäck? Kom i håg att det kan vara lockande att gripa tag i kapellbågar för att hålla balansen, det är de inte gjorda för. Ett annat handtag i närheten kan rädda bågen.
Kapell och sprayhoods är svåra att göra själv. Det är noga att måtten är exakta för att det ska nå till alla spännen samtidigt som man undviker slack som fladdrar. Dessutom sträcker sig tyget under användning, det riskerar därför att bli för stort om du använder det gamla kapellet som mall.

Med en sprayhood får du skydd mot regn och vind när vinden är från sidan eller föröver. Den här går längre akterut än många andra och ger därför bättre skydd.
Att sy sitt eget kapell är trots det möjligt för den händige. Du hittar material i välsorterade tygaffärer och båtaffärer. Stirra dig inte blind på att de skriver att ett tyg är kapelltyg. Se även på markistyg. En del markistygerhar de samma egenskaperna som kapelltyg, men till ett betydligt lägre pris. Skillnaden är till stor del impregneringen, men den behöver vilket fall som helst förbättras med jämn mellanrum.
Bimini
En bimini är enklare än kapellet och består bara av ett tak över sittbrunnen. Den kan sättas upp med kapellbågar, men även med rep. Varma sommardagar, speciellt på sydligare breddgrader kan bimini vara värd sin vikt i guld.
Doghouse
En doghouse är en sprayhood i ett hårt material, till exempel glasfiber. Livslängden är förhoppningsvis samma som för resten av båten. Med tiden kan du därför spara in den ökade kostnaden. En doghouse kan tilverkas på egen hand, men en del båtproducenter, bland annat Hallberg Rassy, kan ge dig möjlighet att köpa detta som tillbehör.
Impregnering till kapell
Kapelltyget är inte helt vattentätt, men måste impregneras med jämna mellanrum. Impregnering hittar du i vanliga båtaffärer. Impregneringen är enkel att ha på. Spraya på kapellet och stryk ut med en trasa. Detta bör göras när kapellet är torrt, se därför till att göra det innan det läcker alltför mycket och du måste vänta till regnet försvinner innan du kan få det tätt. Det kan i värsta fall bli några blöta dagar.