Rep har olika egenskaper beroende på material och hur det tillverkats. Lär du skillnaderna innan du går till affären och köper nytt rep.
Publicerad 22 maj 2021
Rep kan göras av flera olika material för att de ska få egenskaper som passar olika användningsområden. Du bör därför ser på vad tillverkaren säger att de bör användas till.
Polyester
Polyester kan både tillverkas med och utan töjning. Det gör att du måste se vad det är tänkt att repet ska användas till innan du köper. En del polyesterrep är tillverkade för skot och fall, andra till förtöjning. Polyester sjunker och kan därför även användas till ankarlina.
Nylon
Nylon sjunker och töjer sig bra, speciellt om den är treslagen. Rep av nylon är därför bra till ankarlinor och förtöjningslinor.
Dyneema
Dyneema sträcker sig mindre än både nylon och polyester, det är därför mycket bra till skot och fall. Det är dessutom starkt, du klarar dig på betydligt tunnare rep om du använder dyneema. Ska du byta ut ett skot av polyester till dyneema och väljer samma brottgräns som du hade tidigare kan du få ett rep som är för tunt för att det inte längre ska vara behagligt att dra i.
Priset på dyneema är minst dubbelt så högt som polyester med samma hållfasthet. Det används därför mest på kappseglingsbåtar där liten elasticitet och låg vikt har högsta prioritet.
Olika sätt att sätta ihop fibrer till rep
I tillägg till olika material kan också repen tillverkas på olika sätt. De klassiska metoden är att man tillverkar långa trådar som sätts ihop i buntar. Dessa tvinnas i hop genom att man roterar dem åt ett håll samtidigt som man roterar tre buntar runt varandra åt andra hållet. På det sättet får man rep som töjer sig.
Om repen flätas töjs de mindre. Man tar då buntar med fibrer, ofta åtta eller fler, och flätar i hop dem. Det är också möjligt att fläta runt en kärna. Då är det kärnan som står för hållfastheten. Strumpan runt ska skydda kärnan från slitage.
Hur mycket rep behöver man?
Med tiden kommer du lära dig hur mycket rep med olika egenskaper du behöver. Bortsett från det som sitter fast i riggen och ankarlina har jag med mig:
Tre treslagna förtöjningstampar på runt 8 meter.
En treslagen förtöjningtamp på drygt 12 meter.
Ett flätat rep på 25 meter. Detta används som både som preventer och allt möjligt som dyker upp.
Tunnare rep och snören i allt från tre till åtta millimeter som jag tar delar av när det behövs.
Tillbehör till rep
Märlspik
För eller senare kommer du vilja splitsa. Du kan till exempel behöva en fast ögla eller sätta i hop två rep utan att göra en knop. Eller du kanske vill göra en spansk tagling för att avsluta ett rep på ett snyggt sätt istället för att bränna, alternativt tagla. En märlspik gör detta betydligt lättare, även om det inte är ett måste.
Taglingsgarn
Ska du tagla måste du har taglingsgarn och en kraftig nål. Nålar i många olika tjocklekar är vilket fall som helst ett måste att ha med på segeltur. Det finns även krympslang du kan sätta på ändarna istället för att tagla. Sistnämnda är snabbt och smidigt, men blir inte lika snyggt på treslaget rep som flätat rep.
Värmekniv

En lödkolv med en kniv gör det lättare att kapa rep och få snygga ändar.
Det är möjligt att kapa rep med sax och sedan bränna med en tändare. Seglar du en del behöver du en gasdriven lödkolv. Köp en som har kniv så du kan skära av rep med hjälp av värme. Det gör dessutom så ändarna blir snyggare.
Förtöjningsfjädrar
Ska du förtöja båten bör du använda förtöjningsfjädrar om du inte köpt förtöjningslina med mycket god tänjning. Detta är viktigt för att undvika skador på båt och brygga. Har du fasta förtöjningar vid din hemmahamn kan du ha förtöjningsfjädrar som är permanent monterade på förtöjningslinorna som ligger redo på bryggan. Annars är det praktiskt med förtöjningsfjädrar som som du kan montera mitt på ett rep.

En slang kan förlänga livslängden på dina rep.
Det finns även förtöjningsfjädrar av metall som består av en fjäder som sträcks. De har begränsad hållfasthet. Se därför till säkra med en extra lina att de kan gå av utan att du förlorar förtöjningen helt.
Repskydd
Rep riskerar att nötas sönder. Speciellt förtöjningslinor och ankarlina är utsatta där de kommer ombord. Du kan undvika detta genom att sätta på skydd runt repet. Det finns speciella repskydd av tyg du kan köpa i både båtaffärer och klätteraffärer.
Ett billigare och hållbarare alternativ är att skära upp en slang slang på längden, gärna en med glasfiberarmering. Gör ett hål så du kan fäste ett snöre i slangen, fäst andra änden i båten. Det kan också behövas en eller två elastiska snören som håller slangen på plats.
I nödfall kan du använda silvertejp för att skydda repen mot slitage.