En guide om rep ombord på båten

Rep har olika egenskaper beroende på material och hur det tillverkats. Lär du skillnaderna innan du går till affären och köper nytt rep.

Publicerad 12 juli 2019
Sidan innehåller annonslänkar från Marinonline

Rep kan göras av flera olika material för att de ska få egenskaper som passar olika användningsområden. Du bör därför ser på vad tillverkaren säger att de bör användas till.

Polyester

Polyester kan både tillverkas med och utan töjning. Det gör att du måste se vad det är tänkt att repet ska använads till innan du köper. En del polyesterrep är tillverkade för skot och fall, andra till förtöjning. Polyester sjunker och kan därför även användas till ankarlina.

Nylon

Förtöjningslinor bör sträcka sig för att minska belastning på fästen i båten.

Nylon sjunker och töjer sig bra, speciellt om den är treslagen. Rep av nylon är därför bra till ankarlinor och förtöjningslinor.

Dyneema

Dyneema sträcker sig mindre än både nylon och polyester, det är därför mycket bra till skot och fall. Det är dessutom starkt, du klarar dig på betydligt tunnare rep om du använder dyneema. Ska du byta ut ett skot av polyester till dyneema och väljer samma brottgräns som du hade tidigare kan du få ett rep som är för tunnt för att det inte längre ska vara behagligt att dra i.

Priset på dyneema är minst dubbelt så högt som polyester med samma hållfasthet. Det används därför mest på kappseglingsbåtar där liten sträckning och låg vikt har högsta prioritet.

Olika sätt att sätta ihop fibrer till rep

I tillägg till olika material kan också repen tillverkas på olika sätt. Det klassiska sättet är att man tillverkar långa trådar som sätts ihop i buntar. Dessa tvinnas i hop genom att man roterar dem åt ett håll samtidigt som man roterar tre buntar runt varandra åt andra hållet. På det sättet får man rep som töjer sig bra.

Skot bör ha så lite tänjning som möjligt.

Ett sätt som ger rep som inte töjer sig är att fläta repen. Man tar då buntar med fibrer, ofta åtta eller fler, och flätar i hop dem. Det är också möjligt att fläta runt en kärna. Då är det kärnan som står för hållfastheten. Strumpan runt ska skydda kärnan från slitage.

Hur mycket rep behöver man?

Med tiden kommer du lära dig hur mycket rep med olika egenskaper du behöver. Bortsett från det som sitter fast i riggen och ankarlina har jag med mig:

Tre treslagna förtöjningstampar på runt 8 meter.

En treslagen förtöjningtamp på drygt 12 meter.

Ett flätat rep på 25 meter. Detta används som både som preventer och allt möjligt som dyker upp.

Tunnare rep i allt från tre till åtta millimeter som jag tar delar av när det behövs.

Tillbehör till rep

Vi är inte helt färdiga om rep. Du behöver lite tillbehör också.

Märlspik

För eller senare kommer du vilja splitsa. Det kan till exempel vara att du vill ha en fast ögla eller sätta i hop två rep utan att göra en knop. Eller du kanske vill göra en spansk tagling för att avsluta ett rep på ett snyggt sätt istället för att bränna, alternativt tagla. En märlspik gör detta betydligt lättare, även om det inte är ett måste.

Taglingsgarn

Ska du tagla måste du har taglingsgarn och en kraftig nål. Nålar i många olika tjocklekar är vilket fall som helst ett måste att ha med på segeltur. Det finns även krympslang du kan sätta på ändarna istället för att tagla. Sistnämnda är snabbt och smidigt, men blir inte lika snyggt på treslaget rep som flätat rep.

Värmekniv

Lödkolv

En lödkolv med en kniv gör det lättare att kapa rep och få snygga ändar.

Det är möjligt att kapa rep med sax och sedan bränna med en tändare. Seglar du en del behöver du en gasdriven lödkolv. Köp då en som har kniv så du kan skära av rep med hjälp av värme. Det gör dessutom så ändarna blir snyggare. Har du kapat ett treslaget rep av kraftigare dimension behöver du vilket fall som helst en smälta i hop varje del så repet inte går upp när det används.

Förtöjningsfjädrar

Ska du förtöja båten bör du använda förtöjningsfjädrar om du inte köpt förtöjningslina med mycket god tänjning. Detta är viktigt för att undvika skador på båt och brygga. Har du fasta förtöjningar vid din hemmahamn kan du ha förtöjningsfjädrar som är permanent monterade på förtöjningslinorna som ligger redo på bryggan. Annars är det praktiskt med förtöjningsfjädrar som som du kan montera mitt på ett rep, till exempel Bungy förtöjningsfjäder.

Har du förtöjningsfjädrarna på rep du bara använder vid hemmabryggan kan du köpa några som sitter permanent på förtöjningslinan. Används förtöjningslinorna på olika bryggor är det mer praktiskt med förtöjningsfjädrar som kan placeras mitt på repet när bägge ändarna sitter fast.

Repskydd

En slang kan förlänga livslängden på dina rep.

Det finns även förtöjningsfjädrar av metall som består av en fjäder som sträcks. De har begränsad hållfasthet om de dessutom ska kunna dras ut. Se därför till att de kan gå av utan att du förlorar förtöjningen helt.

Repskydd

Rep riskerar att nötas sönder. Speciellt förtöjningslinormoch ankarlina är utsatta där de kommer ombord. Du kan undvika detta genom att sätta på skydd runt repet. Det finns speciella repskydd av tyg du kan köpa i både båtaffärer och klätteraffärer.

Ett billigare och hållbarare alternativ är att skära upp en slang slang på längden, gärna en med glasfiberarmering. Gör ett hål så du kan fäste ett snöre i slangen, fäst andra änden i båten. Det kan också behövas en eller två elastiska snören som håller slangen på plats.