10 % rabatt på båtutbildningar

Svensk Båtutbildning ger läsare på Sjomanskap.se 10 % rabatt på distanskurs i Förarbevis. Anmäl dig genom att skicka en e-post och ange rabattkoden "Sjömanskap".


Förbered vinterförvaring av båten

När isen fryser i hamnen och dagarna både blir korta och kalla är det dags att ta upp båten på land. Det är mycket att förbereda inför att båten ska vara oanvänd i längre tid.

Senast uppdaterad 2 juni 2022

När båten ska stå oanvänd på land är det mycket som bör göras fär wyy mimska risken för problem till våren. Gå igenom listan under för att öka chansen till att allt fungerar när båten ska sjösättas.

Dieselmotor

Innan du tar upp båten bör oljan bytas, då blir du av med föroreningar som rostar sönder motorn. Oljan bör vara varm när du byter, då blir den mer lättflytande. Du bör köra en gång efter att du bytt olja så den blandas i hela motorn. Gör därför detta innan du åker till varvet.

Fyll tanken och tillsätt dieseltillsats. Det minskar risken för att du får dieseldjur i tanken.

Kör glykol genom motorns saltvattensystem.

Antikorrosion

Contact Protest, vaselin och olja, tre produkter som skyddar mot korrosion under vintern.

Täpp till luftintaget för att inte få in fuktig luft som kondenserar under vintern.

Spruta Contact Protect på generatorn.

Impellern bör kontrolleras varje år. Du ökar chansen att den kan användas nästa år om du tar ut den eftersom den då inte är ihoptryckt på samma sätt i flera månader.

Se i manualen för saker som är specifika för just din motor.

Utombordsmotor

Byt olja i motorn.

Om utombordsmotorn inte är för tung bör du flytta den till en stöldsäker plats. Detta kan vara krav från försäkringsbolaget. Om inte detta är möjligt, se till så båtmotorn på nästa båt är lättare att ta och mer atraktiv. Det ordnar du genom att ha ett kraftiga lås än grannen och ta av propellern.

Fäst en spolmuff på motorn och kör några minuter med sötvatten för att få ut saltvatten ur motorn.

Etanol som ofta blandas in i bensin kan dra till sig vatten om det blir stående över vintern. Du har tre alternativ för att undvika detta problem: Töm tanken, tanka bensin utan etanol eller häll i en tillsats. Kom i håg att bensinen utvidgas när det blir varmt, du måste därför lämna plats kvar i tanken.

Spraya olja på delar som kan rosta.

Läs manualen för din motor för att se om det är fler saker du bör göra.

Vatten

Töm vattentanken och eventuell varmvattentank. Se till så även pumpen är helt tom. Låt alla kranar stå öppna.

Frostsäkra toaletten. Hur detta ska göras varierar mellan olika modeller. En del kan frostsäkras med glykol, eller det mer miljövänliga alternativet matolja. Andra kan tömmas på vatten.

El

Spraya vaselin eller annan vätska som skyddar mot korrosion på alla kontakter.

Blybatterier bör vara väl uppladdade för att inte åldras. Om du har solceller kan du låta batterierna stå i båten, bortsett från allra längst norrut. Se till så även startbatteriet laddas.

Har du inte solceller bör du besöka båten någon gång i bland och sätta i laddare. Kom i håg att en del marinor förbjuder att du Har el inkopplad när båten står på land när du är borta.

Har du litiumjonbatterier bör de förvaras i rumstemperatur. De bör vara laddade till cirka 50 %.

Vindturbin bör inte snurra under vinterns stormar, bind fast turbinbladen.

Slå av huvudströmbrytarna. Få kablar med el betyder färre platser där det kan börja brinna.

Ta bort all elektronik som lätt kan tas bort och förvara på ett torr plats med låg stöldrisk.

Rigg

Tvätta eller skölj alla rep för att bli av med salt.

Ta ned segel och förvara på en torr plats.

Övrigt

Ta ut dyvikan om du har. Då undviker du att båten fylls med vatten om det är ett litet läckage.

Täck eventuellt båten med en presenning. Det skyddar båten mot väder och vind, men står båten på en utsatt plats kan vindfånget bli för stort. Fäst inte presenningen i stöttorna, då kan vinden rycka bort stöttorna.

Om du har gaskök stänger du av gasen direkt på flaskan.

Skölj hela båten utvändigt för att bli av med salt som kan korrodera metalldelar.

Kom i håg att du gjort ovanstående så du inte sjösätter båten utan dyvika och startar motorn när luftintaget är igentäppt. Skriv eventuellt på ett papper vad du gjort och fäst på nyckeln så du inte missar detta.

Kom i håg att hösten är en bra tid för att inspektera båten så du har gott om tid att hitta reservdelar till nästa år och ta reda på hur saker ska repareras. Hösten är en bättre tid att göra avtal med båtmekaniker, riggare, segelmakare med flera än på våren när alla andra behöver hjälp.

Upptagning och sjösättning är också bra tillfällen att genomföra underhåll som bör göras en gång i året eller varannat år. Då blir det lättare av än om det ska göras en eller annan gång under semestern.

Hur håller man fukthalten nere i båten?

En del lämnar torrbollar eller andra salhaltiga produkter i båten. Saltet suger upp fukt från luften så den inte förstör båten under vinterförvaringen.

Ska du göra detta måste du stänga till båten så mycket du kan, all ventilation måste vara stängd. Det är viktigt att du har tillräckligt stort fövaringskärl som samlar upp fukten. Använd gärna ett durkslag över en hink.

Kom i håg att saltvatten korroderar effektivt, vattnet får inte komma i kontakt med metall. Det kan även ge fläckar på träverk.

Dessvärre kan du inte använda luftavfuktare, de fungerar inte i låga temperaturer.

När du besöker båten under vintern

Det är bra om du kan besöka båten en eller flera gånger under vintern. Då kan du upptäcka problem innan de blir för stora, men också genomföra underhåll. När du kommer till båten bör du:

Rör alla kulventiler. Detta bör göras en gång i bland, både sommar och vinter för att de inte ska fastna.

Rensa bort skräp som blåst ombord och kan täppa till dräneringen.

Ladda batterierna om de inte laddas av solceller.

Rör motorn ett halvt varv för att cylindrarna det ska vara olika delar som kommer åt varandra och därmed undvika att de rostar på samma ställe hela vintern.