10 % rabatt på båtutbildningar

Svensk Båtutbildning ger läsare på Sjomanskap.se 10 % rabatt på distanskurs i Förarbevis. Anmäl dig genom att skicka en e-post och ange rabattkoden "Sjömanskap".


Tillbehör till köket på en båt

Förhållandena för en kock ombord på en båt är andra än i ett hus. Både platsbrist och båtens rörelser ställer andra krav på vad du har ombord.

Publicerad 7 mars 2022

Jag har tidigare skrivit om spisar och dess tillbehör ombord på båtar. I den här artikeln fokuserar jag istället på andra saker som kan vara bra att ha och som skiljer mellan ett kök i ett hus och på en båt.

Porslin och glas

På en båt är det större risk än i ett hus att saker ramlar i golvet. Vanligt porslin riskerar att gå sönder. Därför säljer båtaffärer tallrikar av plast. Ofta är det en plast som heter melamin som enligt många försäljare liknar känslan av porslin. Gå inte på det, köp inte tallrikar utan att ha sett dem om du vill ha porslinskänsla.

Tjocka porslinstallrikar

Om du vill ha porslinstallrikar kan du välja några av den tjockare typen. De håller, även om de ramlar i durken.

Personligen föredrar jag tjocka porslinstallrikar som kan ramla i golvet utan att gå sönder. Melamin-tallrikar är ofta små eller har låga kanter, så maten ramlar ur om det gungar.

Inte bara porslin ersätts av plast i båtaffärer, även glas har görs av plast för att inte gå sönder. Dessa är oftast gjorda av polyklarbonat. Man kan få dem i allt från vattenglas till vinglas.

Glassubstituten har en lång väg att gå innan de känns som glas. Hållbara glas som faktiskt är gjorda av glas ger bättre känsla.

Bestick

Många båtaffärer säljer bestick. Dessa är sällan bättre än rostfria bestick du hittar i vanliga affärer. Däremot är de dekorerade med ankare eller andra båtrelaterade saker.

Bestick är inte det enda båtaffärer säljer som fyller samma funktion som det du hittar i andra affärer, men har annan design. Du får snyggare båtdesign om du väljer bestick, flasköppnare eller liknande om du köper från en båtaffär, men en billig version för ditt hem ger samma funktion.

Kopphållare

När det gungar har man oftast tallriken i en hand och ett bestick i den andra. Det finns ingen hand kvar till glaset. Strategiskt placerade kopphållare löser detta. Kom i håg att välja koppar och glas som är tillräckligt smala för att få plats i hållaren.

Thermo-mugg

När det är kallt är det gott med något varmt att dricka, men det är inte alltid man kan gå ned i köket för att koka vatten.

En thermo-mugg gör det enkelt att spara varm dryck i någon timme. De kan dessutom förslutas för att klara sjögång.

Hoppfällbar köksutrustning

Hoppfällbart durkslag

Ett hoppfällbart durkslag sparar plats i trånga skåp.

För att spara plats är utrustning som kan fällas i hop praktisk. Detta finns både som durkslag och byttor. Är de gjorde i plast är det en fördel eftersom de inte rostar. Det spar sötvatten eftersom du kan diska i havsvatten.

Stekpanna

Spisar ombord på båẗar är ofta små, det kan vara svårt att få plats med en stor stekpanna. Ska du använda en rund stekpanna kan du bli tvungen att välja en liten stekpanna, kanske för liten.

För at utnyttja platsen på spisen bättre kan du köpa en fyrkantig stekpanna. Nackdelen är att värmen inte fördelas lika bra i hörnen.