10 % rabatt på båtutbildningar

Svensk Båtutbildning ger läsare på Sjomanskap.se 10 % rabatt på distanskurs i Förarbevis. Anmäl dig genom att skicka en e-post och ange rabattkoden "Sjömanskap".


Hur man klättrar i masten

En gång i bland måste man ordna något i masten eller inspektera om man har skador. Tar du ned den varje år behöver du sällan göra det under säsongen, men man vet aldrig när olyckan är framme så något måste ordnas högt upp.

Senast uppdaterad 27 maj 2021

Säkerhet när man klättrar i masten

Klättrare och seglare har en sak genomensamt, de är ibland högt upp. Jag upplever att generellt är klättrare betydligt noggranare med säkerhet än seglare. Vill man vara på den säkra sidan bör man därför se vad klättrare gör innan man tar sig upp.

  • Klättrare drar repet genom handen innan de ska börja klättra. Det görs framför allt med tanke på att se så det inte blivit någon knut, men även för att se så det inte är skadat. Hur ofta gör du det innan du klättrar upp i masten? Till seglarnas försvar bör man nämna att behovet för det är större med elastiska klätterrep än statiska fall.
  • Klättrare knyter in sig med en dubbel åtta, inte pålstek. En dubbel åtta har mycket svårt för att gå upp och det är lätt att se om man gjort fel. Klättrare använder absolut inte en schackel.Person hänger i masten
  • Klättrare använder kraftiga selar, inte en båtmansstol som har en och annan rem i tillägg till vanligt tyg.
  • Klättrare inspekterar varandras utrustning innan de börjar klättra. Om en knop är fel krävs det att två personer inte ser det för att det ska orsaka en olycka.

När en person är uppe i masten med verktyg bör ingen vara under. Om en person säkrar med en vinsch bör den personen stå en bit från masten på den sidan klättraren inte är.

Använd inte fall som sitter på block utanför masten, till exempel spinnakerfall. Om de går sönder faller du ned. Använd fall som går genom masten. Går blocket sönder faller du inte ned till däck.

Vågar du slå vad med ditt liv som insats att fallen som delvis varit framme i solljus och delvis varit i masten där du inte kan kontrollera dem håller? Kanske möjligt att använda två fall till säkring eller ett annat sätt att säkra dig i tillägg?

Sele eller båtmansstol?

Fotsteg

Fotsteg i masten gör det enkelt att ta sig upp.

En båtmasstol är den klassiska metoden för att säkra sig när man ska upp i masten. Kvaliteten och hur säkra de är varierar. Innan du köper en båtmansstol bör du tänka på om det är risk att falla ur.
En klättersele gör att du kan röra dig smidigare, men är inte lika bekväm när du ska hänga i den en stund. Du riskerar att bli uppe i masten en stund. Allt tar längre tid än om du skulle göra samma sak på däck där du inte behöver oroa dig för att tappa saker och jobba bekvämt utan kraftiga gungningar.

Bättre båtmansstolar har fickor för verktyg. Klätterselar har fästen för kilar och annan utrustning där man kan fästa verktyg eller fickor.

Klätterselens främsta fördel är säkerheten. Vill du vara säker och hänga bekvämt kan du använda bägge samtidigt.

Metoder för att klättra i masten

Steg

Steg i masten är det enklaste sättet att ta sig upp, speciellt om man är ensam. Det är en stor fördel, men nackdelarna med steg i masten är många. Du får ökad vikt högt upp. Rep kan fastna i dem. De ger turbulens och en del anser att det ser fult ut. För andra är det ett tecken på en bra långfärdsbåt. Du undviker några av nackdelarna med hjälp av steg som kan fällas in.

För en tung långfärdsbåt har nackdelarna ingen stor betydelse, men kappseglaren bör välja en annan lösning.

Hissas i fall

Att hissas upp i ett fall med hjälp av en vinsch är ett av de vanligaste sätten att ta sig upp, men kräver att man är flera ombord. Litar du på att dina medseglare klarar av att hålla fallet så du inte faller ned? Kanske bäst att använda två fall och två som hissar?

Att hissa upp en person kan vara tungt. En metod som är bekvämare är att ett fall är fäst i selen eller båtmansstolen. Det andra gör du en ögla på där du kan sätta fötterna. Genom att den som ska upp i masten omväxlande har vikten på båtmansstolen och fallet med öglan kan man skicka upp en person till toppen av masten utan ansträngning från personerna som vinschar.

RepstegeKlättrar i masten

Repstegar som sitter fastmonterade från relingen upp i masten är vad vi är vara vid att se på gamla fartyg. En modernare lösning är en repstege som som hissas upp i ett fall och även fästs på däck. Repstegen blir inte lika stabil som fotsteg i masten och kräver därför mer teknik, speciellt i dåligt väder.

Prusik

Att använda prusikar för att klättra är ett vanligt sätt att ta sig upp längs ett rep för klättrare. Prusiken glider inte när den är under belastning, men lossar lätt när den avlastas.

Du behöver två prusikar. En har andra änden fäst i selen. Den andra har en ögla där du sätter fötterna. Ställ dig upp i öglan och flytta selens prusik högre upp. Sätt dig i selen och flytta fötternas prusik längre upp. Upprepa till du kommit upp.

Ascenders

Ett smidigare sätt att klättra i masten är att använda jummare, även kallade ascenders. Detta kan du köpa i klätteraffärer. Används istället för prusik.

Tips för arbete i masten

Ofta har man glömt något verktyg när man klättrar upp. Se till att du har ett fall eller ett annat rep tillgängligt för att hissa upp det du behöver.

Tänk noga igenom vad du behöver när du är i masten. Tänk igenom alla steg och lägg fram det du behöver för varje steg. Då upptäcker du lättare om det är något som saknas.

Om någon har varit länge i masttoppen, skicka upp vatten, godis eller annat som förbättrar moralen. Speciellt om den personen har en obekväm klättersele.

Använd en väska med stor öppning till verktyg. Det gör det lätt att hitta sakerna du behöver. Den bör ha stängning eller vara djup för att inget ska ramla ut.

Man kan ropa till varandra, men speciellt om det är en del vind blir det jobbigt i längden. Ta med en mobiltelefon. Ring upp dem på däck, slå på högtalartelefon och lägg den i en öppen väska.