VHF är ett praktiskt sätt att kommunicera mellan båtar, men behöver du verkligen en VHF? Vad ska du se efter när du ska köpa en ny?
Uppdaterad 8 juni 2021
Behöver man VHF?
En del båtägare har säkert undrat om man verkligen behöver VHF i dag när alla har mobiltelefon. Ska du ut på långtur är svaret på den frågan utan tvivel att det behövs. Vanlig semestersegling där man bara någon gång i bland är mer än några kilometer från kusten blir svaret inte lika klart.
Direkt kontakt med de som ska hjälpa dig
Med en mobiltelefon ringer du 112 för att få hjälp. Vill någon ha mer information av dig måste de ringa upp dig. Med en VHF kan vem som helst enkelt ta kontakt och diskutera med dig hur räddningsinsatsen ska genomföras.
Att få hjälp betyder inte att du kan sätta dig ned och slappna av. Du och de som hjälper dig kan behöva diskutera hur ni ska bogsera bort båten från grundet eller hur du ska komma över från din sjunkande båt till den andra båten i höga vågor. Med en VHF blir det lättare än att ropa.
Täckning med mobiltelefon vs VHF
Ute till havs har man inte täckning med en mobiltelefon. I skärgårdar har man täckning på de flesta platser. Eftersom det måste vara fri sikt mellan antennerna som kommunicerar med en VHF kan det i vikar vara bättre mottagning med en mobiltelefon.
Ska du bara utanför mobiltelefontäckning någon gång ibland är nyttan med VHF liten. Vad är risken för att något allvarligt inträffar just de timmarna på semestern du inte har täckning med mobiltelefonen?
När allt är vått
Om båten har slagit runt eller du står upp till knäna med vatten har kanske mobiltelefonen blivit fuktskadad. Du kan självklart packa den vattentätt när du är ute på vattnet, men orkar du göra det varje dag när det är en liten risk att den blir våt? Du inte heller räkna med att en stationär VHF fungerar eftersom den är kopplad till båtens förbrukningsbatterier. Då är det handhållen VHF, PLB eller EPIRB som gäller.
Kunna hjälpa andra
Om någon får problem kan du vara den som är närmast att ge hjälp. Utan en VHF kanske du inte nås av nödsignalen. Det blir dessutom svårare att hjälpa till när du inte kan ha löpande kontakt med den nödställde, JRCC och andra som hjälper till med räddningsarbetet.
Att kunna hjälpa andra är ett viktigt argument där och när det är få båtar ute på vattnet. Då är chansen liten för att någon i närheten upptäcker en nödsignal visuellt eller genom ljud. Samtidigt är frågan om man har ett moraliskt ansvar att skaffa VHF för att kunna hjälpa andra. Är det något annat tillfälle det finns ett liknande system att tillkalla hjälp? Fjällvandrare kan inte tillkalla någon på andra sidan dalen om de är skadade, de har dessutom inte med sig nödbloss. Bilar måste vänta på att någon annan råkar passera om de krockar.
Men är verkligen att liknande system inte finns på andra platser ett bra motargument? Borde man inte utnyttja att denna möjlighet finns och delta i samarbetet?
Kommunikation med hamnar, slussar och broar
I en del kanaler kan det vara krav om VHF för att man ska kunna kommunicera med slussvakten. I många länder anropar du marinor på VHF för att få en plats. Ska du under en låg bro måste du be brovakten om att den ska öppnas. Ibland kan man göra detta på telefon, men lättast är VHF.
Man över bord
Det kan vara svårt att hitta en person som fallit över bord. Om den som fallit över bord har en bärbar VHF i fickan kan hen anropa båten för att berätta hur de ska styra. Man kommer också snabbt i kontakt med andra båtar i närheten som kan hjälpa till.
Vad är nackdelen med att köpa en VHF?
Det går snabbt att upparbeta den kunskap du behöver för att ta certifikat för VHF. Har du först tagit certifikatet behöver du inte ta det igen.
En enkel VHF får du för runt 1000 kronor, den håller länge om den inte råkar ut för en olycka. Varför inte lägga den tiden och summan på att få tillgång till en VHF med alla fördelar det ger?
Stationär eller handhållen VHF?
Räcker en handhållen VHF eller bör man ha en stationär? En stationär är betydligt dyrare. Radion kostar ofta mer, i tillägg ska du ha antenn, kabel och kontakter. Antennen ska dessutom fästas på båten, det kan både bli extra utgifter och jobb.
Fördelar med en stationär VHF
En stationär VHF har ofta fler funktioner än en handhållen. Den kan till exempel ha AIS och väderfax. Se mer om detta längre ned.
Största fördelen med en stationär är den ökade räckvidden, speciellt på en segelbåt. Nyttan av det behöver inte vara så stor på stora fjärdar inomskärs där man ofta kommunicerar på kortare avstånd och det er bra täckning med landstationer. Ute till havs eller om du behöver få signalen över öar är nyttan med en antenn i masttoppen större.
För en del kan valet stå mellan en handhållen eller ingen VHF, då bör man inte tänka mer på om man egentligen borde ha köpt en stationär. En handhållen ger högre säkerhet än ingen alls, även om räckvidden inte är den bästa.
Fördelar med handhållen VHF
En handhållen VHF har inte bara nackdelar, den kan i en del situationer vara bättre än en stationär. I en nödsituation kanske du inte kan vara under däck och prata. Den handhållna kan du ta med dig dit du behöver vara, även om du behöver lämna båten.
Det är inte bara vid nödsituationer du kan behöva vara på något annat ställe än vid navigationsbordet. Du kanske kör i en kanal och behöver anropa slussvakten, att gå ned under däck är inget alternativ.
Eftersom en handhållen VHF är vattentät och har ett eget batteri fungerar den även om båten är vattenfylld. En stationär slutar fungera när vattennivån når upp till batterierna.
Om jag bara skulle ha en VHF hade jag valt handhållen, trots kortare räckvidd. Att den fungerar i nödsituationer är viktigare.
Funktioner
Det är stora skillnader i vilka funktioner de olika enheterna har. Ofta är det ett tydligt samband mellan pris och funktioner. Under ser du några saker du bör se efter när du väljer VHF.
Vattentät och flyter
Standard på handhållna och på en del stationära
En handhållen VHF riskerar att bli blöt när den behövs som mest. Därför är alla handhållna VHF radior vattentäta. De flyter också om man skulle tappa den när man ligger i vattnet. Även en stationär kan ha nytta av att vara vattentät. Det kan bildas kondens eller bli läckor på en båt som droppar ned på elektronik. På en del båtar vill man montera VHFen ute.
Lyser och ger ljud i från sig i vatten
En del handhållna
Tappar man en VHF i vattnet när det är mörkt kan den vara svår att hitta. Därför kan en del handhållna VHF radior känna av att de ligger i vattnet och börjar lysa och ge ifrån sig ljud, även om de är avslagna.
Skaka ut vatten
En del handhållna
Det är inte lätt att höra om man har vatten i öronen. Det är inte heller lätt att höra om man har vatten i högtalaren. En nyttig funktion är därför att man trycker på en knapp så kommer det ett högt ljud från högtalaren som skakar ut vattnet.
DSC
De flesta handhållna och stationära
DSC står för Digital Selective Calling. Med hjälp av DSC kan man med en knapptryckning skicka ut ett nödmeddelande till alla båtar med DSC inom räckhåll. Meddelandet ger bland annat information om vad båten heter och position. Detta förutsätter att din VHF har GPS inbyggd eller tillkopplad.
DSC är inte bara nyttigt i nödsituationer. Du kanske vill nå en vän som inte lyssnar tillräckligt noga eller har glömt att sätta på kanal 16. Då kan du ringa upp den personen så den får ett ljud som är lika svår att missa som en telefon som ringer. För att göra det måste den båten ha ett MMSI nummer som man får tilldelat när man söker om tillstånd för att använda en VHF med DSC på en båt. Du måste också känna till detta nummer, du kan därför inte ringa okända båtar på det sättet.
GPS
En del handhållna och stationära
För att ett nödmeddelande ska vara komplett måste det innehålla positionen, det är trots allt den viktigaste informationen. Många VHF radior har en inbyggd VHF, men en del stationära måste man koppla till en GPS eller antenn för att detta ska fungera.
Dubbelvakt, trippelvakt och scan
De flesta handhållna och stationära
Kanal 16 måste alla lyssna på hela tiden. I tillägg kan det vara praktiskt om man kan lyssna på en till kanal samtidigt. Du kanske ofta behöver kommunicera med en vän på en annan båt som ska till samma plats. Genom att avtala en kanal som bägge lyssnar på, i tillägg till kanal 16, slipper ni anropa varandra på kanal 16 och sedan gå över till den andra kanalen. Detta kallas för dubbelvakt. Trippelvakt betyder att du lyssnar på tre kanaler samtidigt. Det finns också en scan-funktion som innebär att man går igenom alla kanaler.
I praktiken lyssnar inte en VHF på flera kanaler samtidigt. Den går från kanal till kanal med korta intervaller. Om den upptäcker en sändning stoppar den upp.
AIS
En del stationära
AIS står för Automatic Identification System. En båt eller fartyg med en AIS-transponder skickar med jämna mellanrum ut signaler om var båten befinner sig, kurs, fart, namn, last med mera. Den informationen kan användas för att räkna ut risk för kollision, men det är också nyttigt att veta vad fartyget man ska anropa heter.
Det är även möjligt att bara ta mot signaler. Det blir betydligt billigare, men man förlorar en del av nyttan med AIS när andra inte ser dig och om två båtar med AIS mottagare möter varandra i dimma kan ingen se den andra.
En del VHF radior har inbyggda AIS transponder eller sändare. Priset på dessa är ofta några tusen kronor mer än de som saknar AIS.
Ta bort buller
Många handhållna och stationära
På en båt kan det vara buller från en motor. För att samtalet ska höras genom oväsendet har ofta VHF radioer bullerfilter. Detta kan vara i mikrofonen så buller filtreras bort innan ljudet skickas i väg. Det kan också vara filter som behandlar inkomna signaler innan de når högtalaren.
Anpassa ljudvolym efter buller
Några handhållna
Att en telefon anpassar ljusstyrkan efter ljuset där telefonen används ser de flesta som en självklarhet. Det är inte like stor självklarhet att högtalaren anpassar ljudvolymen efter ljudnivån. En del VHF radioer har detta så du utan att ändra volym manuellt kan röra dig mellan platser med olika högt bakgrundsljud.
Megafon
Många stationära
Det är inte alla du vill prata med som har VHF. En del stationära VHF radior ger dig möjlighet att prata i mikrofonen och ljudet kommer ut ur högtalaren i betydligt högre volym.
Tillbehör
Mikrofon med alla funktioner
En stationär VHF har en mikrofon som du pratar i. En del mikrofoner har bara de mest elementära funktionerna. Andra ger dig tillgång till allt. På det sättet kan du stå en bit från den stationära enheten och ordna allt.
Högtalare
Man monterar ofta en stationär VHF nede i båten vid navigationsbordet, men ofta är man på däck när man har den påslagen. En extra högtalare gör att du hör om någon anropar dig.
Förlängningskabel till mikrofon
Kabeln som hör till din stationära VHF når inte så långt. Har du köpt en mikrofon som ger dig tillgång till alla funktioner på radion vill du antagligen ha möjlighet att stå en bit bort. Det kan du ordna med en förlängningskabel.
Trådlös mikrofon

Handhållen VHF i laddare.
Vill du kunna röra dig helt fritt på båten kan du köpa en trådlös mikrofon. På det sättet får du fördelarna med en stationär VHF, samtidigt som du får många av fördelarna med en handhållen. Du får inte alla. Mikrofonen slutar fungera om båten fylls med vatten så elen slås ut.
Strupmikrofon
Vill ta filtrering av buller till en helt ny nivå kan du skaffa en strupmikrofon. Den ligger mot strupen och fångar upp vibrationer där. På det sättet kan du skicka ditt samtal utan att motorbuller eller vinden stör.
Headset
För att få högtalaren närmare örat och därmed få möjlighet att höra bättre i bullriga miljöer kan du skaffa ett headset. De har ofta en mikrofon i tillägg som gör att du slipper hålla upp radion framför dig när du pratar.
Antenn
Kvaliteten på antenner anges både i gain och SWR. Gain är ett mått på hur stor del av energin som strålar horisontalt. Stor andel som strålar horisontalt ger lång räckvidd. En antenn som har gain 0 dB strålar åt sidorna, upp och ned. 3 dB betyder mer fokuserad strålning och ger dubbelt så mycket strålning rakt ut. 6 dB ger fyra gånger mer i jämförelse med 0 dB, 9 dB ger åtta gånger mer.
Nackdelen med hög gain är att sändningen kan bli så koncentrerad att den går ned i havet om båten lutar. Eftersom en VHF vilket fall som helst inte sänder längre än den kan se och 25 W räcker långt har de flesta antenner inte bättre gain än 3 dB.
Ibland kan det i specifikationerna även stå nämnt SWR. Det anger hur mycket energi som går förlorat i antennen. SWR på 1:1 är en antenn där inget går förlorat.
En del antenner har ett vinkelfäste som gör att man kan montera dem på sidan av masten eller en vägg. Andra är förberedda för att monteras på ett gängfäste man kan montera permanent i masttoppen eller taket.
Koaxialkabel
Mellan antennen och VHF radion behöver du en koaxialkabel. Koaxialkablar används till många olika apparater, men det är viktigt att den är anpassad för att använda till VHF för ratt få rätt impedans. Den bör dessutom vara anpassad för att användas på båtar för att inte korrodera snabbt. Det innebär bland annat att den helst ska vara förtennad.
Tjockare kabel ger bättre signal, men blir både dyrare och kan bli styv. Den bör vara så kort som möjligt, men se gärna till att ha lite extra marginal för att kunna klippa av en liten bit om det kommer in fukt och den korroderar.
Kontakt till koaxialkabel
För att koppla koaxialkabeln till antenn och VHF radio behöver du kontakter. Dessa ska lödas fast, du behöver därför lödpenna och lödtenn i tillägg.