10 % rabatt på båtutbildningar

Svensk Båtutbildning ger läsare på Sjomanskap.se 10 % rabatt på distanskurs i Förarbevis. Anmäl dig genom att skicka en e-post och ange rabattkoden "Sjömanskap".


Varför ska man ha radar på en båt?

Många båtar har radar ombord, men vad är nyttan med radar?Radar

En radar skickar ut strålar som reflekteras i andra fartyg och land. Genom att mäta hur lång tid det tar för strålarna att komma tillbaka och i vilken vinkel kan man ta reda på hur långt bort fartyget är. Det gör att man kan hitta båtar och fartyg man inte ser för blotta ögat, till exempel på grund av dimma.

Till havs kan radarn vara nyttig eftersom man inte håller konstant utkik. Man tittar runt båten någon gång i bland. Radarn fungerar som en extra säkerhet om man inte tittat tillräckligt noga. Det sker lättare om det är höga vågor eftersom den andra båten lättare göms bakom vågtopparna. Radarn är dessutom ofta placerad högre upp än personen som håller vakt och ser därmed längre.

Speciellt i mörker kan det vara svårt att avgöra hur långt bort andra båtar och fartyg är och om man är på kollisionskurs. Med hjälp av en radar får man lätt svar på detta.