Sjösjuka är en av de saker flest oroar sig för inför segelturer till havs. Med enkla åtgärder kan det både förebyggas och behandlas.
Senast uppdaterad 28 juli 2021
Sjösjuka orsakas av sinnesförvirring och kan uppstå när två sinnen inte stämmer överens.
De flesta känner till fem sinnen: Syn, hörsel, lukt, smak och känsel. Vi har ett sjätte sinne, men vi ska inte se det som något övernaturligt. Vi har nämligen ett balanssinne. Det känner av att kroppen rör sig.
När du är ombord på en båt i vågor kommer balanssinnet känna att du rör dig. Är du inne i båten kommer ögonen se att du är stilla eftersom allt du ser rör sig ungefär lika mycket. Detta gör hjärnan förvirrad och du mår dåligt.
Hur lätt man blir sjösjuk är individuellt. En del kan knappt gå ombord på en båt utan att bli sjösjuka, andra kan segla i storm utan problem. Man vänjer sig vid rörelserna. För de flesta går symptomen över inom tre dygn på öppet hav. Denna tillvänjning blir man dessvärre av med snabbt när man får fast mark under fötterna. Om du har möjlighet bör du därför se till att få någon dags segling i vågor innan du ger dig ut till havs i hårt väder.
När man först blivit van vid båtens rörelser kan man bli landsjuk när man går i land. Då kan det kännas som att allt rör sig, man blir yr eller till och med kräks. Problemet blir störst om man går in i ett litet rum.
Sjösjuka kan undvikas på många sätt. Det bästa är ändå att förebygga på olika sätt.
Titta ut
Sjösjuka och bilsjuka är samma sak, det uppstår bara i olika fordon. De flesta vet att man lättare blir bilsjuk om man sitter och läser i baksätet i en bil. Det är bättre att sitta fram och titta ut, helst köra. Då ser man omgivningen, därmed blir det ingen konflikt mellan balanssinnet och synen.
Samma sak gäller på en båt. Sitter du nere i båten ser allt ut att vara stilla. Sitter du i sittbrunnen ser du omgivningen som rör sig.
Ät och drick ordentligt
Det kan vara lätt att glömma både att ät och dricka när man ger sig ut till havs i en båt om det känns ovant, speciellt om man först börjar må dåligt. Tvinga i dig mat och vätska. Bestäm dig för en mängd du ska ha i dig med ett bestämt intervall. Ta med mat och dricka du känner för, även om det inte toppar listan över vad du ska sätta i dig för ett hälsosamt liv. Ta med choklad, nötter, chips, färdiga smörgåsar och annat du lätt kan få i dig och inte kräver så mycket tillredning. Börjar du må dåligt kan någon minut i köket vara tillräckligt för att du ska hänga över relingen.
Du ska inte äta något enstaka skrovmål. Ät och drick lite, men ofta. En chokladbit mitt i nattvakten gör att man får något mer att se fram emot, inte bara vaktskiftet några timmar senare då man ska få lägga sig igen.
Sov ordentligt
Detta tips är kanske inte det lättaste att följa på en lång segeltur till havs. Båtens rörelser kan göra det svårt att sova när man har frivakt.
Om ni har två vaktlag ombord: Kom i håg att dygnet har 24 timmar. Tolv av dem håller man vakt. Resterande tolv kan man sova. Sov, eller vila, när du har möjlighet. Se till att sova innan ni ger er av.
Välj en plats att sova där båtens rörelser är så små som möjligt. Det betyder nära mitten i längdriktningen och så långt ned som möjligt. Kan du lägga en madrass på golvet i salongen?
Läs mer om att få sömn i min artikel Vaktrutiner.
Må bra
Många upplever att ju fräschare de känner sig, desto mindre är sannolikheten för att de drabbas av sjösjuka. Det är lätt att man drar sig för att gå på toaletten när båten rör sig, vilket kan leda till en dålig känsla. Känns det bättre med torra, rena kläder? Ta med dig extra ombyte.
Postafen
Postafen är ett läkemedel i tablettform. Det kan köpas receptfritt på apoteket. Vill du ha stora förpackningar kan du få tag på det om du tar kontakt med läkare. Du ska ta en tablett med tolv timmars mellanrum.
Postafen kan inte tas av alla, se bipacksedeln innan du tar en tablett. Det börjar hjälpa på någon timme och en ny tablett ska tas efter tolv timmar. Vanliga biverkningar är bland annat att man blir trött. Man kan dessutom bli torr i mun och hals.
Scopoderm
Scopoderm tas genom huden och består av ett plåster du sätter bakom örat. Du kommer därmed bara ta upp små mängder. Ett plåster räcker därför i flera dygn. Du riskerar dessutom inte att medicinen kräks upp om sjösjukan går så långt.
Scopoderm är starkare än postafen. Förvänta både mer biverkningar, som till stor del är de samma, och större effekt mot sjösjuka.
Calma
Calma är en medicin som ger snabb effekt, runt 15 minuter, men effekten avtar också snabbare än för Postafen och Scopoderm. Har du redan börjat känna illamående kan Calma vara ett bra val. Medicinen tas som tuggummi, risken att du kräks upp den är därför mindre.
Biverkningarna är de samma som för Postafen och Scopoderm. Det finns receptfritt på apotek.
Akupressur
Akupressurarmband har kulor i sig. Meningen är att du ska pressa på kulorna så akupressurpunkter aktiveras. En del upplever att det hjälper, även om det är svårt att hitta vetenskapligt stöd för att det faktiskt gör det. Kanske är det bara placeboeffekten, men varför inte utnyttja den om du upplever att du blir bättre?