Epoxy, resin, topcoat… Det är många ord att hålla rätt på när du jobbar med glasfiber. Lär dig de viktigaste produkterna du behöver till ditt projekt.
Uppdaterad 20 maj 2021
Sidan innehåller annonslänkar från Skruvat.se
Det är en djungel av olika material som används när man plastar och jobbar med glasfiber. Här är en översikt över de viktigaste materialen och utrustning man behöver vid dessa arbeten.
Plaster och andra kemikalier
Epoxy
Epoxy kan också stavas epoxi. Det är en plast som ofta används på båtar. Den är flytande när man köper den, men den stelnar om man tillsätter en härdare. Epoxy ger en plast som är stark och vattentät. Det gör att man kan använda det under vattenlinjen utan att oroa sig för att vatten tränger in och ger plastpest. Det blir så starkt att det med fördel kan användas för att limma i hop saker som utsätts för stor belastning.

Epoxy med härdare.
Epoxy får en slät yta. Det gör att det kan bli svårt att fästa polyester eller gelcoat utanpå epoxy.
En nackdel med epoxy är att den är dyr per liter. Att det färdiga resultatet blir dyrare än polyester är inte lika självklart. Eftersom epoxy är starkare behöver man inte lika mycket material.
När du arbetar med epoxy och andra trögflytande kemikalier jag nämner här riskerar det att bli en del kladd på flaskor och runt dig, speciellt när du ska mäta noggrant. Jag rekommenderar därför West Systems epoxy som du lätt mäter upp med pumpar.
Polyester
Polyester har många likheter med epoxy. När den köps är den flytande, men det stelnar när man tillsätter en härdare. Det är ett billigt alternativ till epoxy, i alla fall när styrka inte har betydelse.
Det tränger in fukt i polyester. Det gör att det inte är lämpligt att användas under vattenlinjen utan ett vattentätt lager över.
Härdare
Härdare blandas med bland annat polyester och epoxy för att de ska stelna och bli till fast plast.
Ofta är det mer praktisk om man ska ha lika delar härdare och epoxy eller polyester. Ska det bara vara någon procent härdare är det en utmaning att få rätt mängd om man bara behöver små mängder plast.
Tar du för mycket härdare stelnar det snabbare. Eventuellt går processen så snabbt att det bildas stora värmemängder som gör plasten svagare. Har du för lite härdare tar det lång tid innan det härdar, eventuellt härdar det inte ordentligt. Även detta kan göra plasten svagare.
Resin
Ibland stöter man på ordet ”resin”. Det är ett samlingsnamn för den vätska du blandar med härdare för att få plast. Det inkluderar bland annat polyester och epoxy.
Gelcoat
Gelcoat är det yttersta lagret på glasfiberbåtar. Det har en slät yta som kan bli blank om man putsar den. Gelcoat stelnar inte om det är i kontakt med luft. Därför lägger man peelply över, alternativt byter ut gelcoaten med topcoat.
För bevara gelcoaten brukar den behandlas med vax och polish regelbundet, till exempel innan sjösättning varje år. Även om man gör detta kommer färgen blekna och bli ojämn. Gelcoaten riskerar också att få små porer med tiden. För att få tillbaka fin yta kan man måla båten eller lägga på ett nytt lager gelcoat.
Topcoat
Topcoat är samma sak som gelcoat, men man har tillsatt parafin. Det bildar ett vaxlager ytterst som hindrar luft från att nå ytan, därmed kan topcoat stelna utan att den täcks över. Vaxet gör också att annat får svårt att fästa utanpå. Det kräver därmed en del förbehandling innan man kan limma fast annat över.
Gelcoatspackel
Gelcoatspackel är gelcoat eller topcoat i små mängder. Det gör det lätt att ha på små skador.
Glasfiberspackel
Glasfiberspackel är resin blandad med glasfiber. Genom att tillsätta härdare kan man enkelt reparera skador i glasfiber. Glasfiberspackel kan vara mer praktiskt när det du ska laga behöver glasfiber, men så litet att det är opraktiskt att ta fram glasfibermattor och blanda epoxy från burkar.
Epoxyprimer
Expoxyprimer finns i olika typer och har olika användningsområden. Polyesterskrov är inte helt täta, de suger upp lite fukt. Det kan ge plastpest, ”bubblor” i plasten. För att undvika detta kan man lägga på ett lager med epoxyprimer under vattenlinjen som håller fukten ute.
En del material ger dåligt fäste för färg, glasfiber och annat du vill lägga över. Epoxyprimer har bra fäste, det ger också fäste för nästa lager. Det används därför som grundarbete för färg och andra plaster.
En del bottenfärger kan ge reaktioner om de målas över varandra. Istället för att noggrant skrapa bort den gamla färgen kan du lägga ett lager epoxyprimer mellan för att försegla.
Tillsättning
Glasfiber
För att plasten ska bli starkare armerar man den med glasfiber. På det sättet kan man få ett lättare skrov i förhållande till vikten.
Glasfiber köps i mattor som man lägger ut över ytan som ska plastas. Det finns olika typer av mattor som passar till olika ändamål. En del är vävda. Andra är emulsionsvävar, det betyder att fibrerna ligger huller om buller. Förstnämnda är lättare att jobba med när det är stora ytor som ska plastas. De vävda glasfibermattorna kan användas både till polyester och epoxy. Emulsionsvävarna kan bara användas till polyester. Är det små och ojämna saker som ska plastas kan dess ofta vara lättare att använda.
När man tillsätter epoxy eller polyester till glasfiber är det viktigt att man trycker bort luftbubblor med hjälp av en pensel eller roller. Luftbubblorna minskar hållfastheten. Du vet att du är färdig när glasfibern inte längre syns. På det sättet kan man bygga till exempel träbåtar där man ser träet, men få en stark och tät konstruktion av glasfiber utanpå.
Det är stora skillnader i glasfibervävarnas tjocklek. Ibland vill du reparera något med glasfiber och behöver bara ett tunt lager, för dessa arbeten bör du se efter glasfiber på under 200 g/m². Andra gånger gör du kraftigare reparationer. Med de tunna vävarna tar det mycket lång tid att få tillräcklig tjocklek. Till detta bör du se efter en glasfiber på runt 600 g/m².
Kolfiber
Kolfiber kan användas istället för glasfiber. Kolfiber är styvare och betydligt lättare än glasfiber. Kolfibrets nackdel är högre pris och sämre slagtålighet.
Divinylceller
Polyester eller epoxy tillsammans med glasfiber ger funktionsdugliga båtar. För att sänka vikten ytterligare och få styvare skrov använder man ofta en sandwichkonstruktion. Det innebär att man lägger in ett lager av ett annat material, till exempel divinylceller. Det gör inte bara skrovet lättare, men också bättre isolerat.

Balsa mellan två glasfiberlager på en strandad båt.
Divinylceller används också för att få en konstruktion som du kan lägga glasfiber och plasten på, till exempel om du byter ut din sprayhood till en doghouse.
Balsa
Balsa används istället för divinylceller i skrovet på en del båtar. Balsakärna har fått dåligt rykte på grund av att vatteninträngning gör att balsan förstörs.
Mikroballonger
Mikroballonger är ihåliga glaskulor. Det blandas med polyester och epoxy för att slutresultatet ska bli lättare. Det gör också plasten billigare om man ska ha stora volymer. Du kan även tillsätta mikroballonger om du behöver en mer trögflytande epoxy, till exempel om du arbetar på lodräta ytor. Det är också ett en bra tillsats om man man vill ha stor volym till ett lågt pris utan att hållfastheten är viktig.
Microlight
Microlight används för att göra epoxi mer trögflytande och tillräcklig skör för att man lätt ska slipa. Det är viktiga egenskaper när man vill få en yta helt jämn.
Man blandar microlight i epoxin så du får en massa som kan formas och spacklar över ojämnheter. Ytan kan sedan lätt slipas innan man lägger gelcoat över.
Colodial silica
Colodial silica används för att göra epoxin mer trögflytande. Det är viktigt om den ska appliceras på väggar eller tak utan att bilda droppar innan den härdat. Du kan även få epoxin så fast att du kan forma den som om den var av lera.
Till skillnad från mikrofiber blir epoxi med collodial silica mycket hård och hållfast.
Limpulver
Limpulvret gör epoxy och polyester mer trögflytande och lättare. Limpulvret ger också armering, därmed starkare epoxy eller polyester. Består ofta av cellulosa från trä eller bomull.
Talk
Talk gör epoxy och polyester mer trögflytande. Det är dessutom billigt och används därför när du behöver stora volymer utan att det ska vara starkt.
Övrig utrustning till arbeten med epoxy och polyester
Pensel
För att applicera epoxy och polyester används ofta en pensel. Vilken pensel som helst i lagom storlek duger, men den ska helst inte släppa ifrån sig hår.
Roller
Ska du lägga på epoxi eller polyester över större ytor är en roller mer praktisk än pensel. Rollern bör ha korta hår som inte lossnar.
Skål
Du behöver något att blanda resin och härdare i. Härdningsprocessen avger värme, den går också snabbare om blandningen är varm. Om du har ont om tid innan det härdar är det därför bättre att använda en grund skål så mer värme avges till omgivningen.
Mätbägare
Ska du blanda lika delar resin och härdare kan du ofta blanda direkt i skålen. Det är värre när härdaren bara ska vara någon procent av epoxy eller polyester. Mätbägare är då ett måste. Storleken på mätbägaren avgörs av hur stora mängder du behöver.
Spruta
En spruta som man docerar mediciner med kan användas till att mäta rätt mängder. I tillägg kan det användas för att spruta epoxi i hål så det rinner i sprickor till platser man inte kommer åt.
Handskar

Gasmask med filter som tar bort gaser samt dammm när man slipar. Nitrilhandskar och bomullsvantar för att skydda mot hudkontakt.
Det är farliga kemikalier du använder när du jobbar med polyester och epoxy. Inte farliga på grund av att du kan dö direkt efter användning, men det kan ge allvarliga långtidseffekter. Att få ohärdad epoxy på fingrarna en gång är inget problem för de flesta, men sker det för ofta kan du få livslång allergi mot epoxy. Hur mycket hudkontak just du behöver innan det blir ett problem vet du först när det blivit ett problem.
Att använda handskar är ett måste. Vanliga plasthandskar skyddar till stor del, men dessvärre är det inte allt som ser ut att vara tätt som är det för alla molekyler. Använd handskar som är extra motståndskraftiga mot kemikalier.
Andningsmask
Både när du använder ohärdad epoxy eller polyester och slipar det när det härdat bör du använda andningsskydd.
Innan det härdat ska du akta dig för ångorna. Du ska därför använda en mask som har beteckningen A och en siffra. Det betyder att den stoppar organiska molekyler. Siffran anger hur mycket som stoppas, högre siffra är bättre.
När du slipar är det istället dammfilter du behöver. Maskerna av papper man har framför ansiktet är bättre än inget, men du bör använda en ordentlig mask. De som har partikelfilter är märkta med P och en siffra som anger hur effektiv den är.
Hur effektiv bör andningsmasken vara? Det beror på hur stort arbetet är och ventilationen. Bortsett från pris och att det är svårare att få tag på är det ingen nackdel med bättre.
Pinne att röra med
En liten sak, men får inte glömmas: För att blanda polyester eller epoxy med härdare behöver du något att röra runt med.
Sandpapper
Ska du reparera något måste det antagligen slipas för att få bättre fäste, men också för att ta bort material. Ska du till laga en spricka i glasfiber som är 5 mm tjock bör du slipa ned i mitten så du nästan kommer genom. Du ska gradvis slipa bort mindre och mindre 5 cm från sprickan. Det kan göras med sandpapper och handkraft, men om du gjort det någon gång vet du att det tar lång tid. Du kommer då bli mindre noggrann med sämre resultat som följd. En vinkelslip med sandpapper är därför att föredra.
Ska du reparera en gelcoatskada behöver du våtslippapper i olika grovhet. Med tillräckligt fint våtslippapper kan du få det reparerade området lika slätt som området runt.
Tejp och plast för att täcka till
Härdad epoxy och polyester är svårt att få bort. Se därför till att täcka allt runtomkring med tejp och plast.
Avfettning
För att glasfiber ska sitta ordentligt på underlaget är det viktigt att avfetta ytan. Det finns speciella medel du kan köpa till detta, men aceton duger i de flesta situationer.
Peel ply
Epoxy ger en slät yta som är svår att fästa saker på. Dessutom kommer strukturen i glasfibern sticka ut ur epoxyn och ge en ojämn yta. Därför måste ytan slipas och nya lager med epoxy som fyller ut groparna måste läggas på. Det innebär en hel del jobb.
Genom att lägga på en peel ply duk och stryka med en spackel över kommer epoxy fylla ut groparna. Ytan blir dessutom grövre så du kan lägga på ett nytt lager epoxy och glasfiber utan ytbehandling.
Dessvärre kan peel ply bara läggas på helt raka ytor. Är ytorna böjda kommer det bildas veck som måste slipas bort.