10 % rabatt på båtutbildningar

Svensk Båtutbildning ger läsare på Sjomanskap.se 10 % rabatt på distanskurs i Förarbevis. Anmäl dig genom att skicka en e-post och ange rabattkoden "Sjömanskap".


Undvika kondens i madrassen

Många upplever att madrasser i båten blir fuktiga utan att torka under dagen. Vad beror det på och hur undviker man att madrassen möglar?

Senast uppdaterad 25 maj 2021

För att välja hur du ska undvika fuktiga madrasser bör du först lära dig varför madrasser i båtar blir fuktiga.

Huden utsöndrar hela tiden fukt, även när vi sover i behaglig temperatur. Tänk dig hur fuktigt det blir under en plasthandske när du arbetar med något på båten. En del av fukten går genom täcket och vidare ut i båten. En del letar sig ned i madrassen.

Madrassens botten på en båt är ofta solid, gärna med ett förvaringsutrymme under utan ventilation. Detta förvaringsutrymme kyls dessutom ned av skrovet. Det gör botten kall och vattenångan kan kondensera. Vattnet sugs upp av den porösa madrassen.

Tänk dig att du tvättar kläder. En del av de våta kläderna hänger du upp, annat lägger du ut på ett bord. Även om det inte droppar av kläderna kommer det som har hängts upp torka snabbare på grund av att luften rör sig runt kläderna. Samma sak gäller madrassen, den torkar dåligt på ett solid underlag.

Hur kan vi utnyttja detta för att undvika fuktiga madrasser?

Metoder för att undvika fuktiga madrasser

Sätt madrasserna på högkant eller lägg något under dem på dagen. Det ökar luftgenomströmningen. Det kan dessvärre glömmas bort. Om du sover på soffan kan du inte sitta där när den torkar.

Ta bort luckan till förvaringsutrymmet under sängen. Det ska du komma i håg varje dag för att kondens inte ska byggas upp. Detta är effektivt, även om stora delar av madrassen inte får luft under sig. Fördelen med detta, och tipset över, är att det är gratis. Blir madrasserna bara fuktiga på någon enstaka hösttur kan detta vara ett bra alternativ.

Skruva fast brädor i botten. På det sättet får du en luftspalt under så luften cirkulerar bättre och mindre andel av madrassen får kontakt med den kalla botten. Såga brädorna så du kan öppna luckorna under.

Liggunderlag kan limmas fast på botten under madrasserna. Det isolerar. Om du limmar remsor av liggunderlag under kommer du dessutom få en luftspalt och mindre kontakt med ytor.

Man kan köpa madrassunderlägg i båtaffärer. De håller madrassen över underlaget så det blir ett lager med luft som kan cirkulera och hindrar madrassen att få kontakt med underlaget. Detta är ett av de dyrare alternativen.

Konstgräs

Med konstgräs under madrassen blir det märkbart mindre kondens.

En lager med luft mellan botten och madrass får du även om du fäster konstgräs i sängbotten. Betydligt billigare än madrassunderläggen.

Ytterligare ett billigt och populärt alternativ som ger dig ett luftlager under madrassen är klickgolv med många hål.

Borra hål i botten. Det ger bättre cirkulation genom madrassen. Det blir även varmare i utrymmet under.

Du kan också borra hål i sängens sidor om du värmer upp båten på natten. Då kommer temperaturen under madrassen öka tack vare bättre luftgenomströmning.

Eftersom fukten kommer uppifrån kan du ha fuktspärr över madrassen. Det kan till exempel vara plastad frotté som man använder i barnsängar.

Alla båtar är olika. Det som passar i någon annans båt kanske inte passar i din och i de temperaturer du använder båten. Testa något billigt och se vad som fungerar för dig.