10 % rabatt på båtutbildningar

Svensk Båtutbildning ger läsare på Sjomanskap.se 10 % rabatt på distanskurs i Förarbevis. Anmäl dig genom att skicka en e-post och ange rabattkoden "Sjömanskap".


Vad är en multimeter?

En multimeter är oumbärligt när man arbetar med elektricitet. Utan den måste man ofta gissa för att se var det är ett fel.

Publicerad 25 mars 2021

En multimeter är ett mätinstrument du kan mäta el med. En enkel multimeter kan mäta spänning, ström och resistens. Mer avancerade kan även mäta frekvens, temperatur med mera.

Multimetern består av en mätenhet där du kan avläsa mätvärdet. I tillägg har den två X som kopplas till multimetern med kablar. Dessa sätter du mot de två punkterna där du ska göra mätningen.

Äldre multimetrar har en visare som visar mätvärdet. Som nybörjare kan det vara svårt att avläsa multimetrar med visare. Det är många skalor för att visa alla saker den kan mäta. Lägg till att högsta mätvärdet kan vara någon miljard högre än det minsta. Du måste därför ange vilket intervall du ska mäta i genom att vrida på en ratt.

Moderna multimetrar är betydligt lättare att jobba med eftersom du bara anger vad du ska mäta, därefter visas resultatet på skärmen.

Läs om hur du använder en multimeter och vad du ska tänka på när du köpa en i min artikel Hur man använder en multimeter.