10 % rabatt på båtutbildningar

Svensk Båtutbildning ger läsare på Sjomanskap.se 10 % rabatt på distanskurs i Förarbevis. Anmäl dig genom att skicka en e-post och ange rabattkoden "Sjömanskap".


UK – Nordirland

Jag besökte Nordirland några få dagar sommaren 2019. Jag var mestadels i Belfast.

Seglingsförhållanden

Starka tidvattenströmmar gör att i svag vind eller motvind bör du inte planera mer än 6 timmars segling åt gången. Navionics visar strömmar på många platser, men var inte tillförlitlig. Ofta fick jag ett intryck av att tärning hade kunnat förutse bättre när strömmen skulle vända.

Ankringsvikar och hamnar

På Nordirland är det begränsat med väl skyddade vikar. Vid västlig vind är det inget problem eftersom det finns många långgrunda stränder. När vinden kommer från NÖ till SÖ är det värre. Det är även begränsat med marinor.

Affärer

Det är aldrig långt till Belfast när man seglar vid Nordirland. Där hittar du det mesta, men jag hittade ingen bra affär som säljer utrustning till båtar centralt. Det ska finnas vid marinorna längre österut.

Mat

Jag handlade bara mat i Belfast där det är bra utbud och inget problem att hitta affärer med utbud som liknar svenska affärer.

I Storbritannien är det förbjudet att fylla gasflaskor från andra länder. Ta därför med dig tillräckligt med gas för hela resan.

Belfast

Belfast är den enda platsen jag besökte mer än att jag ankrade. Staden är tråkig, men så gott som allt är inom cykelavstånd. Viken Belfast ligger i är dålig för ankring. Den är mycket långgrund, du måste därför räkna med att ro långt. Stora delar av viken används för insamling av musslor. Det är därför ankringsförbud i stora delar av viken, men du kan hitta ett och annat ställe där det är möjligt att ankra.