10 % rabatt på båtutbildningar

Svensk Båtutbildning ger läsare på Sjomanskap.se 10 % rabatt på distanskurs i Förarbevis. Anmäl dig genom att skicka en e-post och ange rabattkoden "Sjömanskap".


Portugal – Madeira

Besökt oktober 2019

Seglingsförhållanden

Under den delen av året jag besökte Madeira var det mestadels nordlig vind. Det gör att det är lite vind på sydsidan, men kan vara kraftig vind norr om Madeira.

Ankringsvikar och hamnar

Madeiras norra kust är vild. Den saknar både marinor och ankringsvikar. Där är också vädret sämst. På södra sidan är det grunt på flera platser där det är möjligt att ankra. Eftersom vinden ofta kommer från norr i seglingssäsongen får man skydd, men man är utsatt för vindändringar. Dyningen tar sig ofta runt Madeira och in på ankringsplatserna.

Det finns några marinor på Madeira, men när många seglare är på väg söderut kan det vara ont om plats. Beställ en plats några dagar innan om du har möjlighet.

Affärer

I Funchal hittar du det mesta du kan behöva. Det finns bland annat en liten, men välsorterad båtaffär vid marinan i Funchal.

Mat

Alla platser jag besökte hade stora, välsorterade mataffärer som låg centralt.

Det var inget problem att lämna in gasflaskor och få dem fyllda inom några dagar, även om jag fått besked i Lissabon att det är förbjudet att fylla utländska flaskor.

Språk

Portugiser är i allmännhet duktiga på engelska, speciellt på Madeira dit det kommer många turister.

Övrigt

Madeira är en mycket populär ö för turister. Vädret är i allmänhet behagligt och spektakulärt landskap med branta berg. En del platser för tankarna till Amazonas, andra till Sahara. Det är väl värt att stanna några dagar för att se ön.

Porto Santo

Om du kommer från fastlandet kan detta vara den första platsen du kommer till. Hela ön är torr och mindre kuperad än Madeira. Det finns inte så mycket att se för en turist här. I tillägg till att det är en marina finns det möjlighet att ankra innanför piren. Det är begränsat med plats, så räkna med att behöva ligga utanför, där får du skydd mot de vanligaste vindriktningarna.

Machico

Machico är en liten ort som ligger intill flygplatsen. Marinan har inte plats för besökande, men det är kanske de bästa ankringsförhållandena du kan hitta på Madeira här. Sandbotten och med madeiranskt mått berg i många riktningar. Bra vandring inom gångavstånd, men i övrigt lite att se.

Funchal

Det är möjligt att ankra öster om hamninloppet. Marinan kan ofta vara full. Vid marinan hittar du en liten, men välsorterad båtaffär där man kan lämna in gasflaskor för påfyllning.